Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Minder overrompeld worden: 3 tips

Voel jij je ook wel eens totaal overvallen door het leven en heb je geen idee wat je daaraan moet doen. Je hebt het gevoel dat je meer moet doen dan je aan kan en daardoor raken je reserves snel op.
Je denkt ik trek het niet meer!

Ik heb dat regelmatig. Elke keer heb ik het weer en ik ben niet de enige. Het gaat goed met je en je neemt stapels werk op je en nog een project, opleidinkje, feestje voor je kind. Je kunt het ook allemaal aan, todat…


Misschien gebeurt er iets in je leven dat je overvalt, iets dat je niet gepland had, of je krijgt gewoon een griepje en kan even niet meer zoveel en dan? Dan raak je in paniek en stoot je weer projecten af tot alles weer goed gaat enzo beland je in een soort vicieuze cirkel.
Gelukkig als je dit herkent zijn de dalen minder diep en heb je je leven zo weer onder controle.
De volgende drie tips pas ik dan meestal toe.

Stop met alles dat niet belangrijk is

Vraag jezelf: wat is het meest belangrijk?
In eerste instantie lijkt alles misschien belangrijk, maar is dat werkelijk zo? Er kan toch maar 1 ding het belangrijkste zijn. Alle andere dingen zijn echt minder belangrijk.
Wees rigoureus.
Je kunt niet alles tegelijk doen. Je kunt wel een paar dingen heel goed doen.
Is je agenda echt te vol, en weet je echt niet wat je moet doen, probeer het volgende eens.
Schrijf alles op dat je deze week moet doen. Nummer ze van belangrijk naar minder belangrijk. Plan de top drie in de jouw agenda voor de week.
De andere projecten annuleer je, stel je uit of delegeer je naar iemand anders. Je kinderen kunnen de boodschappen doen, toch? De afwas kan je partner en dat werkproject kan een collega doen.

Vraag je af waarom je zoveel wilt doen?

Niet alle mensen raken overweldigd. Het zijn vooral ambitieuze mensen zoals jij en ik. En hoewel ambitie klinkt als een geweldige eigenschap, komt het vaak voort uit hardnekkige angsten. Zelfvertrouwen is de sleutel tot succes. Je hoeft echt niet zo hard voor jezelf te zijn. Je mag er zijn zoals je bent en hoeft niet zo hard te werken dat je er overspannen van wordt.

Neem het leven niet zo serieus

Serieus. Adem diep in. En adem heel rustig uit. En ontspan jezelf helemaal.
Je mag minder doen. Het ook totaal oké om minder te hebben en toch meer dankbaar te zijn.
Je leeft – je hebt te eten, onderdak, relaties en je gezondheid. Je hebt zelfs een internetverbinding. Doe een stapje achteruit en besef dat je werk hier op aarde niet alleen draait om werk en om bezit.
Met minder ben je ook een leuk, goed, geweldig mensen en misschien zelfs wel een nog beter mensen omdat je meer ontspannen bent.
Hoe meer schijt je aan anderen kunt hebben, hoe gelukkiger en meer ontspannen je bent en dus hoe minder overrompeld, overvallen we ons voelen.

Waardoor voel jij je overrompeld en overvallen? Heb jij nog tips er tegen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: