manieren om te ontspannen
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

5 manieren om te ontspannen

Sinds begin dit jaar (2016) ben ik veel meer ontspannen. Tenminste zo kom ik over.  Ik ben ook wel minder snel in paniek.
Ik krijg tegenwoordig vaak de vraag hoe dit komt. Natuurlijk door mijn nieuwe houding en doordat ik mij veel bewuster ben van wanneer ik stress heb. Als ik stress heb zijn er een paar “oefeningen” die ik doe om dit te verminderen en meestal helpt dat.
Er staan honderden van deze oefeningen op het internet maar ik schrijf hier over de oefeningen die voor mij het beste werken. 

1 De douche

Een warme douche werkt voor mij ontspannend. Het hete water stroomt langs me en werkt soms ook nog eens als een geleider van spanning. Ik probeer mijn stress mee te laten gaan met het water, van mijzelf weg, zo het douche putje in.
Dit helpt mij vooral in avond, als ik toch niets meer kan doen aan de dingen die mij stress geven . Ik laat ze achter in de douche en ga lekker slapen.

2 Ademhalingsoefeningen.  

Soms helpt het mij om gewoon ademhalingsoefeningen te doen. Je kan er honderden vinden op het Internet.
Ik doe ze vaak in de trein.  Ik concentreer mij dan volledig op mijn ademhaling. Probeer alleen aan mijn ademhaling te denken en te voelen hoe mijn adem in en uit mijn lichaam stroomt. Dit leidt mijn gedachten dan weer af van mijn dilemma’s en angsten en geeft gewoon rust.3 Bewuste ontspanning.

Ook deze doe ik wel eens in de trein of op het werk. Ik voel dan spanning.  De spanning zit dan meestal in mijn nek en mijn buik (knoop in mijn maag).
Ik probeer dan bewust deze gedeeltes te ontspannen. Dit helpt vooral als ik het in combinatie doe met ademhalingsoefeningen.

4 Wees creatief.

Ga iets creatiefs doen. Voor mij helpt het schrijven van een gedicht. Je kunt natuurlijk ook tekenen, schilderen of iets anders. Ook al kan het probleem schilderen of dichten je helpen het te verwerken. Voor ontspanning zou ik iets anders kiezen.  Ik schreef laatst een gedicht over een madeliefje. Maar je kunt ook een bloemetje tekenen of een boom schilderen.
Een leuke tip, mandela’s kleuren of tekenen voor volwassen kunnen ook heel rust gevend werken, voor mij werken ze tenminste als ik geen inspiratie heb om te dichten of schrijven.

5 Ga naar buiten. 

Zelf ga ik veel te weinig naar buiten. Maar een wandeling in de natuur, lekker stukje fietsen doet wonderen. Echt ontspanning is goed.

Bovenstaande dingen helpen mij met ontspannen en daarna kan ik vaak veel beter nadenken.
Ik besef heel goed dat dit symptoombestrijding is. Het lost het probleem niet op.
Ik besef vooral dat ik niet alles tegelijk kan oplossen. En soms helemaal niets kan oplossen. In de trein of in bed kan ik niets doen en dus moet ik het “even” loslaten. Dat vind ik heel moeilijk, maar bovenstaande oefeningen helpen mij. Loslaten vind ik echter zo moeilijk dat ik definitief loslaten maar heb losgelaten. 
Misschien helpen deze oefeningen jou ook.  Google anders even verder op internet tot jij iets vind dat bij je past.
Lees hier nog 9 manieren om te ontspannen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: