dankbaarheidsritueel, jezelf zijn
Blog,  Dankbaarheid

Mijn dankbaarheidsritueel! Doe je ook mee?

Ik heb een dankbaarheidsritueel en dat doet wonderen voor mij. Zonder dat denk ik dat ik nog langer over mijn genezing van mijn burn-out had gedaan of er misschien alweer een tweede er over heen had gehad. Leven vanuit dankbaarheid klinkt misschien heel religieus en misschien zweverig, maar dat hoeft helemaal niet. Het kan zelfs best praktisch en concreet zijn. (lees hier concrete manieren van dankbaarheid)


We blijven hangen in het negatieve

De auto die door die plas heen reed, de brug die je tegen had, de lift die het niet deed. Een reprimande van je boos, een boos klant of nog erger een ruzie met je partner. We houden het negatieve zo vaak vast.

Het is heel logisch dat wij het negatieve vast houden. In de oertijd leerden we op die manier gevaren te omzeilen. Echter we leven niet meer in de oertijd.

Jammer dus dat we de goede dingen zo snel vergeten. Het duivenkoppeltje bij zonsopkomst met de koffie op het balkon, het complimentje van de collega, het lieve briefje van je partner. Of die vreemde die jij bij aanreed op de fiets die nog vraagt hoe het met jou gaat ook. Het zijn momenten van vrede, dankbaarheid en geluk die we zo snel vergeten.

Een dankbaarheidsritueel.

Tegen de avond weten we alleen nog maar de negatieve dingen. Die kleine geluksmomentjes zijn allemaal naar de achtergrond verdwenen. De stress, het verdriet van de dag blijft aan ons kleven en dat is zonde natuurlijk.

Door elke avond eventjes met dankbaarheid bezig te zijn, val je niet beter in slaap je wordt er ook echt een gelukkiger mens van. Dankbaarheid wordt langzaam een onderdeel van je dagelijks leven en dat werkt dus echt

Schrijf het op

Het allerbeste is om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Op die manier kun je op slechte dagen nog eens terugbladeren en lezen wat voor prachtige ervaringen je al hebt opgedaan in je leven. Een dagboekje bijhouden is daarom een prachtig avondlijk dankbaarheidsritueel. (kijk hier voor mooie boekjes) Het kost maar een paar minuten om op te schrijven waar je dankbaar voor bent, maar de uitwerking duurt voort. 
Soms krijg je er ook nog eens inspiratie door om zelf iets heel moois te maken. Zo schreef ik eens een gedicht aan de hand van waar ik dankbaar voor ben. 

Weet je niet goed wat je moet schrijven probeer dan eens de volgende vragen uit st-Jan Pfauth’s ‘Dankboek’ te beantwoorden.

  1. Wat is er vandaag gebeurt waar je dankbaar voor bent?
  2. Wie heeft je onlangs geholpen?
  3. Wie of wat verraste je vandaag in positieve zin?
  4. Waar heb je voor het laatst om gelachen?
  5. Wat las, zag of hoorde je dat je heel bijzonder vond?
  6. Welke personen waren je vandaag dierbaar en waardoor besefte je dat?

Het helpt mijn ontzettend elke dag even iets op te schrijven. Wat vind jij? Doe je mee? Waar ben jij dankbaar voor?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: