lilith, dit is wie ik ben
Blog

Lilith

Vandaag in de trein zaten twee onopvallende  meisjes. Ze spraken over hun schoolwerk. Ik zou ze nu totaal vergeten zijn, als het meisje met de korte haren haar vriendin geen Lilith had genoemd.
Lilith, de naam klinkt mooi en duister in mijn oren. Ik heb de naam al vaker gehoord.
Wie was deze vrouw? Volgens de overlevering was zij de eerste vrouw van Adam, die niet zoals Eva uit de rib van  Adam geschapen is, maar gelijk met Adam uit de aarde.
Lilith heeft Adam en het paradijs verlaten. Ze heeft het paradijs verlaten, omdat ze een gelijkwaardige relatie wilde. Lilith wilde niet ondergeschikt zijn aan Adam.
Dat verhaal maakt dat ik me afvraag wat Adam voor een man was. Hoe bang was hij voor de vrouwelijk kracht? De strijd tussen de sekse is dus  al in het paradijs begonnen.
Als wij dan allemaal afstammen van Adam en Eva zit de angst voor de vrouwelijke kracht dan niet in onze genen?

Lilith was de allereerste feministe, door onze patriarchale wereld neergezet als demon, kinderdoder en mannenverslindster.
Ik vraag me af of ze dit geweten heeft toen ze het paradijs verliet.
Ik krijg gelijk ideeën voor een verhaal hierover. Een verhaal over hoe Lilith geleefd kan hebben. Een verhaal dat ik ga schrijven, maar ook een verhaal waarbij ik gelijk meer beren op de weg zie bij publicatie. Er zullen mensen vast geïrriteerd door raken. En een verhaal schrijven dat zo verbonden is met het scheppingsverhaal van drie grote godsdiensten roept ongetwijfeld reactie op. Dat feit geeft mij een knoop in mijn maag.  Ben ik dan meer een nazaat van Eva dan van Lilith?
Wie was deze Lilith? Een demon, een krachtige vrouw, een femme fatale? Of een onderdeel van iedere vrouw. Ik wil ook meer Lilith zijn. Een krachtige vrouw die zich niets van anderen aantrekt.
Ik ben nu echt nog meer de lieve onderdanige Eva.  Zal het me lukken meer Lilith te zijn?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: