person walking on sand. small step, groei klein stapje
Persoonlijke ontwikkeling

Levensles 6: groei begint bij een klein stapje.

Levenslessen. Je leert ze gedurende het leven, van het leven. Toch gaat er veel kostbare tijd verloren aan spijt, paniek, angst en uitstel gedrag om deze lessen te leren. Soms kan je van de levenslessen van iemand ander leren. Of soms helpen ze je de jouwe eerder te bereiken. Daarom bespreek ik ze nu, een voor een. (52 stuks, elke week 1) Misschien dat jij het meteen op kan pakken. Misschien dat jij er niet (nog) een half leven over hoeft te doen.
Deze week: Groei begint bij een klein stapje

Iedereen wil groeien

Iedereen wil groeien in het leven. Maar dat lukt niet altijd. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, of lijkt de berg te groot. Toch begint de eerste stap met echt een ongelofelijk klein stapje. Je moet je niet blindstaren op het eind doel. 30 kilo afvallen, miljonair worden, een opleiding afronden, een aardig persoon worden of een geweldige teamplayer worden. Grote doelen kunnen je beangstigen en daardoor je jjuist tegen werken

Kleine stapje

Het begint met kleine stapjes. Dat ene kleine stapje kan zoveel in werking zetten. Kijk het filmpje hier onder maar eens?

Zag je hoe klein dat eerste steentje was? Je eerste stapje kan echt heel klein zijn. Een baby stapje. Een boom was ooit een zaadje, die storm begin met een briesje en die tsunami begon met een klein golfje.

De juiste richting.

Je hebt dat grotere doel wel nodig. Als de bekende stip op de horizon. Als je dat niet hebt dan ben je net een schip zonder zeilen en kaptein en waai je met alle winden mee.

Je kunt heel klein beginnen, Iets opzoeken op internet, een knikje naar die vervelende collega, een halte eerder uit de bus stappen. Je zult zien dat je waarschijnlijk steeds grotere stappen neemt, net al de domino blokken in het flimpje. Maar ook al het niet zo is, met kleine ministapjes kom je uiteindelijk ook op je bestemming. Neem dus dat eerste stapje en groei

Weet jij al waar je heen wil? Wat is jouw eerste stap.

Lees hier de andere delen in deze serie:

Eén reactie

  • Samantha

    Ik heb eens bij een wetenschappelijk programma gezien hoe ze met één luciferdoosje uiteindelijk een mens van bijna twee meter in een opstaande doos omgooiden. Dat gebeurde door domino’s te gebruiken, waarbij elke steen een steen omduwde die net wat groter was.

    Zelfs met een hele kleine stap kun je uiteindelijk iets heel groots bereiken, dus. Mooie post 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: