Negeer me, zelfgekozen, falen mag
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Levensles 5: Falen is prima

Levenslessen. Je leert ze gedurende het leven, van het leven. Toch gaat er veel kostbare tijd verloren aan spijt, paniek, angst en uitstel gedrag om deze lessen te leren. Soms kan je van de levenslessen van iemand ander leren. Of soms helpen ze je de jouwe eerder te bereiken. Daarom bespreek ik ze nu, een voor een. (52 stuks, elke week 1) Misschien dat jij het meteen op kan pakken. Misschien dat jij er niet (nog) een half leven over hoeft te doen. Deze week de 5e levensles: Falen is prima

Falen kan pijn doen

De gevoelens die met falen gepaard gaan liegen er niet om. Er zijn niet voor niets veel mensen met faalangst. Falen kan echt pijn doen. Falen kan leiden tot gevoelens als vervreemding, verdriet, woede, zelfveroordeling, afkeer en zelfs depressie. Omgaan met het gevoel van mislukking is niet voor iedereen even makkelijk.

Falen is veel meer dan vallen en opstaan. Onze maatschappij geeft echter weinig ruimte om daar bij stil te staan. Falen wordt zorgvuldig verborgen achter succesverhalen.

Falen is prima

Ik had graag op school al geleerd dat falen prima is, dat ik er bij stil mocht staan en hoe ik er weer overheen kom.
Falen is prima, want het is het bewijs dat we iets probeerden. Niet durven falen zorgt voor stilstand. Accepteer dat het erbij hoort, leer ervan als dat aan de orde is.

Niet falen is stilstand

Ongeveer 75 procent van de mensen doet dingen niet omdat ze bang zijn om te falen. Daarom blijven mensen in hun comfortzone Als je niets doet en zal je ook niets bereiken.

Kortom, als je faalt, leer er dan van. Analyseer alles. Wat heb je gedaan dat tot het falen leidde en vooral: wat heb je niet gedaan? Dat zijn waardevolle momenten, die je sterker maken. Ga niet anderen de schuld geven, dat is zo makkelijk. Het is niet erg dat het niet is gelukt, je hebt het geprobeerd en weet nu hoe je failure in de toekomst kunt voorkomen. Oftewel: falen is zoveel leerzamer dan slagen!

Lees hier de andere delen in deze serie:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: