kufungisisa. de gedachtes hoeven niet waar te zijn.
Blog,  Emoties

Levensles 4: Je eigen gedachten hoeven niet waar te zijn.

Levenslessen. Je leert ze gedurende het leven, van het leven. Toch gaat er veel kostbare tijd verloren aan spijt, paniek, angst en uitstelgedrag om deze lessen te leren. Soms kan je van de levenslessen van iemand ander leren. Of soms helpen ze je de jouwe eerder te bereiken. Daarom bespreek ik ze nu, een voor een. (52 stuks, elke week 1) Misschien dat jij het meteen op kan pakken. Misschien dat jij er niet (nog) een half leven over hoeft te doen.

Je eigen gedachten hoeven niet waar te zijn.

Ik weet dat het lastig is om te begrijpen maar onze gedachten hoeven niet waar te zijn. Gedachten zijn gekleurd. Je ziet en weet eigenlijk nooit de (volledige) waarheid. Maar je denkt wel dat wat je denkt de waarheid is Ook wetenschappers ontdekken steeds meer over onze hersenen en onze gekke hersenspinsels.

Bij politieonderzoeken blijkt vaak dat mensen allerlei versies hebben op dezelfde gebeurtenis. Iedereen neemt het anders waar en vult het in gedachten in. Je kunt zelfs de haarkleur zeker weten, maar het blijkt later een compleet andere kleur te zijn geweest.

We proberen vaak met onze gedachten ons leven onder controle te houden. Op het moment dat we deze controle verliezen komen we vaak weer met nieuwe gedachtes. Deze gedachtes hoeven vaak helemaal niet waar te zijn en zijn heel vaak negatief.

Onzekerheid voedt foute gedachtes

Gedachtes zijn gekleurd en vaak ook hard en gemeen. Gedachten over jezelf, maar ook over anderen die jou iets aan hebben gedaan. Je gedachten zijn echter vrijwel nooit waar. Maar zo ervaar jij het wel! En nemen we onze eigen gedachtes vaak serieus. Dat leidt bij vrijwel iedereen tot onzekerheid, angsten, frustraties en uiteindelijk misschien zelfs eenzaamheid.

Waarom ben je onzeker en angstig?

Dit komt vaak door hardnekkige gedachten als:

 • Dit gaat mij toch niet lukken
 • Hij wil mij echt niet!
 • Zij vindt mij natuurlijk heel erg dom
 • Het heeft toch geen zin
 • Wat kan ik nu nog toevoegen
 • Het zal toch wel niet mogen (van mijn partner, van mijn ouders)
 • Ze vinden dit vast gek.

Vaak doe je aannames. En geloof me daar weet ik alles van. Mijn wereld beeld hangt op dit moment bijna dagelijks aan elkaar van aannames en die zijn niet vrolijk.

Je hebt gedachtes, maar je bent je gedachtes niet.

Je hebt waarschijnlijke hele wrede gedachtes. Misschien denk je dat je niet waard bent. Maar is dat de waarheid? Nee absoluut niet Jij bent echt goed genoeg. Je gedachten hoeven niet waar te zijn.
Als je denkt dat je iets niet kan is dit meestal niet waar. Soms wel natuurlijk, we kunnen natuurlijk niet alles. Vaak is het echter zo dat als je denkt dat je het niet kunt, je eigenlijk niet durft. Niet durven is wat anders. Uit je comfortzone stappen is en blijft spannend natuurlijk maar waarom die je het niet gewoon.

Hoe ga je om met je gedachten?

Stop maar met proberen om geen misleidende gedachtes te hebben. Iedereen heeft ze. Succesvolle mensen kunnen ze alleen goed naast zich neerleggen.
Krijg je van mij nog wat tips om het beter los te laten.

 • Geloof jezelf wat minder. Situaties zijn vaak anders dan je denkt, niet altijd is er 1 waarheid. Vraag anders iemand om even mee te denken. Soms levert dat verrassende resultaten op.
 • Wees lief voor jezelf.
 • Blijf oefenen. Met kleine stapjes bereik je vanzelf je doel.
 • Blijf je piekeren? Niet doen, dat heeft geen zin.
 • Oordeel niet! niet over jezelf en niet over anderen.
 • Stap eens uit je hoofd. Ga sporten, dansen of lees een goed boek.

Lees ook de andere delen in deze serie.

Levensles 1: Het leven is nu
Levensles 2: Angst is een illusie.
Levensles 3: Soms is het te laat
Levensles 5: Falen is prima
Levensles 6: groei begint bij een klein stapje.
Levensles 7: Iedereen heeft zijn eigen waarheid

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: