leef in het nu
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Levensles 1: Het leven is nu

Levenslessen. Je leert ze gedurende het leven, van het leven. Toch gaat er veel kostbare tijd verloren aan spijt, paniek, angst en uitstel gedrag om deze lessen te leren. Soms kan je van de levenslessen van iemand ander leren. Of soms helpen ze je de jouwe eerder te bereiken. Daarom bespreek ik ze nu, een voor een. (52 stuks, elke week 1) Misschien dat jij het meteen op kan pakken. Misschien dat jij er niet (nog) een half leven over hoeft te doen.

Het leven is nu

Gister was gister en de morgen bestaat nog niet. Alles wat je hebt is nu.
Juist dit maakt soms voor mij de maatregelen rond om corona zo moeilijk want als het festival vandaag niet doorgaat, wie zegt dat het volgend jaar wel kan. Het leven is nu, morgen kan ik dood zijn. Morgen kan de aarde wel vergaan zijn.

En dan? Juist die gedachte is dus niet in het nu leven. Die gedachte is je zorgen maken over de toekomst.

Als je echt in het nu leeft laat je los en geniet je wat er is.

Hoe kun je meer in het heden leven

Gebruik je zintuigen

Ervaar wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Door een sterke focus op je zintuigen, geniet je meer van het moment. Wat ruik je op dit moment? Wat proef je? Hoe voel je je? Wat zie je? Door hierop te letten, ben je gelijk in het Nu.
Leven in het nu betekent dat je geniet van de kleine momenten. Een fijn gesprek met een vriendin, de eerste zonnestralen in de lente, een mooie bloem in het park, het hoeven geen grote dingen te zijn. Leven in het nu, maakt je meer bewust van het kleine geluk dat er in jouw leven is.
Zet alarmen om je er aan te herinneringen dat je in het nu leeft

Mediteer

mediteer
Mediteer

Een van der beste manieren om meer in het hier en nu te leven is door dagelijks een aantal minuutjes te mediteren. Dit zorgt voor een kalme geest en dat je niet constant achter je gedachten aan het aanrennen bent.
Doordat je gedachten kalmer zijn en minder stressvol, heb je meer aandacht voor wat er op dit moment om je heen gebeurd.

Oordeel niet

Juist in deze tijd van polarisatie ontzettend belangrijk. Wanneer je iets ziet probeer niet geljk te bedenken of iets mooi of lelijks is. Wanneer je iets hoort bedenk niet gelijk of je het er mee eens bent. Luister zonder te oordelen. Ervaar wat er is

Maak je geen zorgen.

Wanneer je je zorgen maakt. ben je met de toekomst bezig. Je verzint dingen die misschien kunnen gebeuren maar misschien niet gaan gebeuren. Het is verspilde energie. Piekeren heeft vaak geen zin.

Laat het verleden los.

Blijven hangen in het verleden is ook verspilde energie. Dat wil niet zeggen dat emoties die je nog voelt nu niet mag voelen. Geef ruimte aan wat je nu voelt alleen op dezee manier kan je verder. Alles wat jij ervaart mag er namelijk NU zijn.

Jij mag er nu zijn.

Meer lezen over leven in het nu:
Leven in het nu

Lees ook de andere delen in de serie over levenslessen:

Levensles 2: Angst is een illusie.
levenles 3: Soms is het te laat
Levensles 4: Je eigen gedachten hoeven niet waar te zijn
Levensles 5: Falen is prima
Levensles 6: groei begint bij een klein stapje.
Levensles 7: Iedereen heeft zijn eigen waarheid

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: