manieren om te ontspannen
Blog,  Dankbaarheid

Kalm leven: 6 tips.

Het leven is leuker als je kalm bent. Ik weet dat en jij weet dat waarschijnlijk ook. Om voor mezelf te spreken, ik weet het wel maar druk, druk, druk en stress, stress, stress. Ik vind het zo ontzettend moeilijk om kalm te blijven. Jij ook?

Met de volgende zes gewoontes kom je toch een stuk verder in kalm blijven.

1. Laat gebeurtenissen van je af glijden.

Gebeurtenissen zijn wat ze zijn. Ze zijn van zichzelf niet goed of slecht. Gebeurtenissen zijn gewoon gebeurtenissen. Het kan echter wel zijn dat jij ze bestempelt als ‘wenselijk’ of ‘onwenselijk.

Houd je minder bezig met wat je van elke gebeurtenis vindt. Laat je meer meevoeren door het dagelijks leven en ontdek hoe je hierdoor veel minder stress ervaart.

Logisch, want als je allerlei verwachtingen hebt die niet uitkomen, dan voel je je slecht. Als je de dag tegemoet gaat met weinig verwachtingen en open staat voor alles dat op je pad komt, dan voel je je een stuk beter. Een vriendin van mij zegt altijd verwachtingen zijn uitgestelde teleurstellingen.

Je hoeft niet overal iets van te vinden. En dingen hoeven niet perfect te zijn. Het leven loopt zoals het loopt, en als jij daar meer van kunt genieten dan voorkom je een heleboel stresshormonen in je bloedbaan.

2. Houd je hoofd leeg

Veel stress wordt veroorzaakt door gedachten die op repeat staan. Je denkt: “Oh, ik moet echt de auto naar de garage brengen.” En de dag daarna stap je in de auto, en denk je het opnieuw. En de dag daarna opnieuw. Je blijft jezelf steeds herinneren aan dezelfde taak. En dat geeft je een druk gevoel.

Stel je nu voor dat je de eerste keer dat je deze gedachte opmerkt je telefoon pakt, een todo app opent en ‘auto naar garage brengen’ op je todo lijst zet (of jezelf simpelweg een mailtje stuurt). Je haalt deze gedachte uit je hoofd en je kunt er gerust op zijn dat je hem later tegen zult komen op je todo lijst.

Door de dingen die je moet/wilt doen direct van je af te schrijven maak je je hoofd leeg. Hierdoor ervaar je minder stress. En de lucht in je hoofd maakt je een stuk creatiever.
Zelf gooi ik alle to- do’s direct uit mijn hoofd in een handige app. Vervolgens loop ik er een keer per week doorheen met een checklist. Zo weet ik zeker dat alles op zijn plek komt, en maak ik me veel minder druk.
Je hoofd is net eencomputer, als je teveel mb gebruikt met je interne geheugen loopt je steeds vast. Je kunt daardoor voor sommige taken beter extern geheugen aanschaffen. Een secretaresse, een agenda,  een handige app. etc etc.

3. Pak kleine momenten van kalmte

Creëer door de dag heen momenten van kalmte. Kleine momenten waarop je even bewust ontspant. Zelf doe ik dit meestal tijdens forenzen. Dan adem ik een paar keer diep in en uit, breng ik mijn aandacht naar het moment, laat ik mijn schouders zakken en probeer ik te genieten van alle dingen die ik zie en hoor.
Je kunt het ook nu doen. Adem een paar keer diep in en uit, laat je schouders zakken, ontspan je lijf, richt je aandacht op het hier en nu. Voel je billen op de stoel, voel je hand rond je smartphone.
Wen jezelf aan om door de dag heen regelmatig terug te komen naar kalmte. Zo voorkom je eenvoudig de opbouw van stress. En stress voorkomen is veel makkelijker dan van je stress af komen. Even ademhalen en ontspannen dus. Zo simpel kan het zijn soms.

4. Beweeg je lijf en eet gezond

Wie goed voor zijn lichaam zorgt heeft minder snel last van de negatieve effecten van stress. Beweging is bijvoorbeeld een geweldige manier om van je stress af te komen.  Lees ook hier hoe je kunt ontspannen. Ga even bewegen als je je gespannen voelt. Dat werkt een stuk beter dan een zak chips eten op de bank. Sterker nog, door gezond te eten krijg je minder snel last van stress. Voornamelijk omdat je je lichaam voorziet van alle voedingsstoffen die nodig zijn om goed met stress om te gaan. En omdat je je simpelweg vrolijker, energieker, gezonder en fitter voelt. Als ik niet goed gegeten heb merk ik gelijk dat ik nog explosiever ben als dat ik wel gezond eet.  Stress in je leven kan je bijna niet voorkomen. Door goed voor je lichaam te zorgen voorkom je dat je last krijgt van vervelende klachten. Of ga gewoon naar buiten

5. Neem het leven minder serieus

Het is belangrijk dat je af en toe relativeert. Ja, je leven is ontzettend belangrijk voor jou. En je hebt ongetwijfeld het gevoel dat de boel uit elkaar valt als jij stopt je zo druk te maken. Maar doe eens een stapje achteruit en relativeer. Bekijk het grotere plaatje

Wat zou er gebeuren als jij er morgen niet meer zou zijn? Eerst is er waarschijnlijk een storm van verdriet in je omgeving, maar uiteindelijk zal iedereen doorgaan met zijn leven, en blijft de aarde doordraaien.  Je bent nietonmisbaar. Het is niet essentieel dat je er bent,  behalve voor jou. En als jouw leven zo belangrijk voor je is, waarom zou je het dan verpesten door je zorgen te maken en je constant gestrest te voelen?

Ja, het leven is een serieuze aangelegenheid. Een serieuze verantwoordelijkheid. En het is serieus belangrijk dat je er de lol van inziet. Dat je elke dag lacht. Dat je je problemen in perspectief plaatst en beseft dat alles mag zijn zoals het is. Dat je ontspannen, kalm en liefdevol kunt genieten van de bijzondere ervaring die het leven is, zonder stress, met plezier. Of doe gewoon eens gek.

6. wees dankbaar

Door te focussen op wat ik wel kan is het niet erg dat ik andere dingen niet kan of minder goed kan.
gevoelens van dankbaarheid gaan simpelweg niet samen met gevoelens van stress of verdriet etc etc.
(lees hier hoe ik denk dat dit werkt)

Ben ik tips vergeten?  Deel ze hieronder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: