Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Jezelf blijven bij anderen.

Nu ik op krabbel uit het dal dat burn-out heette, merk ik dat ik moeite heb bij anderen om mijzelf te blijven. Dit heb ik altijd al gehad en is misschien de grootste oorzaak van mijn burn-out, maar nu heb ik het pas door. Ik merk dat ik mensen verdedig die ik dat helemaal niet nodig hebben, of erger nog, die dat helemaal niet verdienen. Het laatste jaar heb ik mensen vermeden. En eigenlijk moet ik nu toegeven de jaren ervoor was dat proces al ingang gezet. Het vermijden van mensen is een onbewust proces geweest, om mijzelf te beschermen van de lekken in mijn energie als ik met mensen om ga. Nu besef ik pas dat dit veelal niet aan hen ligt, maar aan het feit dat ik niet mijn authentieke zelf blijf. Natuurlijk zijn er ook giftige mensen die je het liefst wil vermijden. De meeste mensen zijn dit gelukkig niet en toch kunnen ze mij (en jou waarschijnlijk ook) veel energie kosten omdat ik mezelf te veel aanpas aan hun wensen en geen nee kan zeggen
Op dit moment zit ik midden in het proces om mijzelf te blijven in contact met anderen en niet een kopie van hen te willen zijn. Ik neem je in dit artikel mee in de lessen die ik tot nu toe heb geleerd.1. Je eigen emoties herkennen en erkennen.
Gevoelens van anderen neem ik gemakkelijk over en internaliseerde ik. Ik maak ze van mij. Er is een groot verschil in verdrietig zijn omdat iemand je is ontvallen of verdrietig zijn omdat iemand die jij niet kende maar die jou vriend/vriendin goed kende is overleden. Het empathische in mij zorgt ervoor dat ik het verdriet van die vriendin ervaar als mijn verdriet. Je begrijpt misschien dat dit ontzettend veel energie kost.
De eerste stap is dan ook je eigen emotie van die van een ander te onderscheiden. De emoties te erkennen en te accepteren, pas dan kun je er mee aan de slag.

2. Stop met oordelen
Het is makkelijk om anderen te veroordelen. Maar juist daar waar we anderen veroordelen ligt vaak onze eigen allergie.

Op het moment dat je dit doet, veroordeel je eigenlijk ook jezelf. Onze grootste allergieën zijn vaak onze grootste leerpunten. Die ene dominante vrouw die de baas over je speelt, speelt de baas over je omdat jij dat toelaat. Onderzoek waar die allergie vandaan komt kan je veel over jezelf leren en ook je ook helpen dichter bij jezelf te blijven. Dit collega die alleen maar klaagt, waarom heb je daar zo een hekel aan? Omdat jij klagen een ongewenste eigenschap vind, maar waarom? In het antwoord op deze vraag zit veel wijsheid.
Stoppen met oordelen is lastig en nog lastiger als je je zelf veroordeeld. Stop ook met het verdedigen van jezelf. Je hebt de goedkeuring van anderen niet nodig. Je bent genoeg.

3. Stop met het zoeken van bevestiging
Stoppen met zoeken van bevestiging is iets wat mij echt nog niet lukt. Zeker niet als ik mij onzeker over iets voel, al dan niet terecht. Ik krijg die goed keuring niet altijd. Mensen hebben er niet altijd zin in of tijd voor. Soms hebben ze het juist nodig dat ik hen bevestig.
Juist het zoeken naar bevestiging is de grootste trigger om je aan te passen. Je wordt een pleaser en geeft geen grenzen meer aan, want ook anderen mensen vinden grenzen lastig.
Eigenlijk heb je constant een masker op en maskers worden uiteindelijk zwaar. Niemand kan dan jou leren kennen zoals je werkelijk bent en ze zullen niet om je geven zoals jij werkelijk bent. Ze kunnen je dus ook nooit die echte bevestiging geven die je nodig hebt.
tja…..het blijft ontzettend lastig als het diep in je zit om te pleasen, maar met dat gedrag geef je anderen en jezelf het signaal dat je het niet waard ben om rekening mee te houden. Dat ben je juist wel! echt je bent het waard. Ik ben het waard dat anderen af en toe rekening met mij houden en ik ook!

Door jezelf te blijven bij anderen kun je veel meer genieten van het contact met anderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: