Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Je onzekerheid overwinnen (deel 4/4):Je eigen weg

Iedereen is wel eens onzeker. Onzekerheid komt voort uit angst. Angst voor afwijzing, falen of zelfs dat je denkt te goed te zijn. De bekendste vormen zijn echter faalangst en angst voor afwijzing. Je onzekerheid overwinnen is een grote stap in de richting van een gelukkig, zinvol leven. Je onzekerheid kan je namelijk ontzettend in de weg zitten. Niemand leeft graag in een kooi of achter metershoge muren. Je wilt vrij zijn om helemaal jezelf te zijn. En om dat te kunnen moet je je onzekerheid overwinnen.
Hoe overwin je je onzekerheid. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. In vier delen schrijf ik hierover. Hieronder deel 4 (hier zijn deel 1 en 2 en 3)Besef dat ieder mens zijn eigen weg bewandelt

Het heeft geen zin om jezelf continu te vergelijken met anderen. Ieder mens is uniek. En ieder mens bewandelt zijn eigen levenspad.
Ieder mens heeft:
– Haar eigen sterke en zwakke punten.
– Zijn unieke verleden, met daarin een eigen mix van geleerde levenslessen.
– Haar eigen pakket aan interesses en talenten.
– Een uniek uiterlijk.
– Een universele drang naar liefde en het gevoel ergens bij te horen.
Dat geldt voor jou, en het geldt voor de mensen waarmee je je vergelijkt. Het is nutteloos om te vergelijken omdat ieder mens zo ontzettend anders is.
Misschien is je collega beter in zijn werk, maar is zijn privéleven een zooitje. Terwijl jij prima gelukkig bent, maar wel iets minder goed presteert. Prima.

Concurreer alleen met je zelf

Wees altijd de beste versie van jezelf en niet een tweederangs versie van iemand anders.
Vergelijk jezelf niet met anderen, vergelijk jezelf aan de persoon die je gisteren was. We zijn allemaal op reis, om iets te vinden, om iets te worden, om te leren, te creëren en het gebeurt voor iedereen met verschillende snelheden. Concentreer je op je reis. Maak je geen zorgen met wat iedereen doet. (lees hier een eerder gedicht erover)

Vind je eigen weg!  Welke weg is dat?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: