lilith, dit is wie ik ben
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Je onzekerheid overwinnen (deel 3/4): Je bent goed genoeg.

Iedereen is wel eens onzeker. Onzekerheid komt voort uit angst. Angst voor afwijzing, falen of zelfs dat je denkt te goed te zijn. De bekendste vormen zijn echt faalangst en angst voor afwijzing. Je onzekerheid overwinnen is een grote stap in de richting van een gelukkig, zinvol leven. Je onzekerheid kan je namelijk ontzettend in de weg zitten. Niemand leeft graag in een kooi of achter metershoge muren. Je wilt vrij zijn om helemaal jezelf te zijn. En om dat te kunnen moet je je onzekerheid overwinnen.
Hoe over win je je onzekerheid. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen in vier delen schrijf ik hierover. Hieronder deel 3 (hier zijn deel 1 en 2)

Waardeer imperfectie
Vanuit mijn eigen onzekerheid wilde ik ervoor zorgen dat mijn werk perfect zou zijn, dat ik geen fouten ging maken. En als het dan wel eens fout ging, dan baalde ik daar enorm van. Eigenlijk is het heel gek om van jezelf te verwachten dat alles perfect moet, terwijl je niemand anders perfect ziet functioneren. (Dit perfectionisme zorgde er uiteindelijk dat ik overspannen raakte)
Een belangrijke stap naar zekerder voelen is het waarderen van imperfectie. Het waarderen van je foutjes, missertjes, net niet keuzes en al het andere wat net niet is. Deze momenten geven je inzicht in waar je nog kunt groeien. Dus niet jezelf op je kop geven, maar jezelf belonen voor een mooie nieuwe ervaring. Over het waarderen van imperfectie heeft onderzoekster Brené Brown een geweldig boek geschreven: “de moed van imperfectie”. Zeker een aanrader om te lezen. Je kunt het hier bestellen.


Besef: jij bent goed genoeg!
Vaak vertellen we onszelf verhalen dat we ergens nog niet klaar voor zijn, dat we nog dingen moeten leren, dat anderen er misschien wat van vinden, dat we nog niet zeker genoeg zijn, noem maar op. Het zijn allemaal gedachten die je stilzetten en tegelijkertijd je interne dialoog maar voeden met informatie die jou niet verder helpt.
Soms moeten we onszelf gewoon vertellen dat we goed genoeg zijn voor de volgende stap. Eenmaal de nieuwe stap gezet, ben je altijd verder dan waar je eerst was. Je hebt een nieuwe ervaring opgedaan, je hebt geleerd! We zijn altijd goed genoeg voor een volgende stap, ik ben goed genoeg en jij bent goed genoeg. Punt!
Als je jezelf volledig accepteert zoals je bent, dan ben je klaar. Dan bestaat er geen onzekerheid meer. Dan is alles goed.
Het waarderen van je leven niet alleen kijken naar wat beter kan, maar oprecht blij zijn met wat nu goed is is heel Lagom.
Misschien moet je toch die vakantie naar zweden even maken? 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: