Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Je onzekerheid overwinnen (deel 2/4): De mening van anderen

Iedereen is wel eens onzeker. Onzekerheid komt voort uit angst. Angst voor afwijzing, falen of zelfs dat je denkt te goed te zijn. De bekendste vormen zijn echt faalangst en angst voor afwijzing. Je onzekerheid overwinnen is een grote stap in de richting van een gelukkig, zinvol leven. Je onzekerheid kan je namelijk ontzettend in de weg zitten. Niemand leeft graag in een kooi of achter metershoge muren. Je wilt vrij zijn om helemaal jezelf te zijn. En om dat te kunnen moet je je onzekerheid overwinnen.
Hoe over win je je onzekerheid. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen in vier delen schrijf ik hierover. Hieronder deel 2 (hier is deel 1)

Stop met zoeken naar de goedkeuring van anderen

We willen allemaal  gewaardeerd en geliefd worden. Echter, om vol te leven is wachten op lof of goedkeuring van anderen niet handig.
Makkelijk gezegd natuurlijk, het is best een klus en vraagt herhaaldelijke oefening. Eén ding heb ik geleerd om af en toe te doen, dat is ’s avonds stil te staan bij de dingen waar ik trots op ben en dankbaar voor ben. Ik schrijf zelf tegenwoordig elke dag een antwoord op de volgende vragen in mijn schrijfdagboek (zo is dan ook het idee voor deze serie ontstaan)
– Waar ben je trots op?
– Waar ben je dankbaar voor?
– Wat heb je vandaag geleerd?
Vooral wat je geleerd heb is goed voor jezelf vertrouwen. 


Een mening

De mening van anderen is niet meer dan de mening van anderen’ zei de Amerikaanse psycholoog Wayne Dyer. Ik schreef er hier al eerder over. De mening van anderen is ook maar een mening. Anderen zien jou door hun eigen bril.
Verder hoeft het helemaal niet te kloppen wat anderen over jou denken en al helemaal niet wat jij denkt dat anderen denken. Zou werd ik laatst verrast door een jongere collega die vroeg hoe ik mijn leven zo op de rails had gekregen, een boek, een website, een baan. Zij vond het zo goed terwijl ik echt het gevoel heb dat ik maar wat aanklooi en dat iedereen dat zo ziet.
Mensen hebben veel minder meningen over jou dan je denkt. Ieder mens ziet zichzelf als het centrum van zijn bestaan. Net als jij zijn ook anderen voornamelijk met zichzelf bezig. En dat besef maakt je vrij om vaker schijt te hebben aan wat andere mensen denken – en gewoon je eigen ding te doen.
Het leven is te kort om te leven voor anderen. Laat je niet vertellen wat je wel of niet moet of kunt doen.
Werk hard om je onzekerheid te overwinnen, zodat je helemaal jezelf kunt zijn, in alle vrijheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: