je hoeft niet altijd gelukkig te zijn
Blog,  Emoties

Je hoeft niet altijd gelukkig te zijn.

Niemand huilt graag in het openbaar en niemand gaat graag huilend op de foto. Misschien heb je een kloteweek. Je kookt iets lekkers. Je geniet ervan. Snel een foto maken, zodat je ‘m kan delen op Facebook. Dan lijkt het tenminste dat je wél een tof leven hebt.
Altijd positief. Altijd happy.
Maar dat is echt niet gezond. Ik vind het ongeloofwaardig en jakkie. Wie heeft dat bedacht? Dat we altijd gelukkig moeten zijn?

Het gaat altijd goed
Wie heeft bedacht dat we altijd maar blij en gelukkig moeten zijn? En dat we dat vooral moeten laten zien? In foto’s, maar ook in gesprekken. “Hoe gaat het?” “Ja, goed!” Terwijl je laptop stuk is, die grote opdracht niet doorgaat en je moeder in het ziekenhuis ligt.
Wie hou je nu eigenlijk voor de gek?
Waar ben je bang voor? Dat je van je voetstuk valt? Dat je leven toch niet zo fucking fantastisch is als dat het lijkt? Dat anderen zien dat je ook weleens faalt?


Negatieve emoties
Eén van de problemen is dat we verdriet en boosheid zien als een negatieve emotie. We zetten dat het het liefst direct om in iets positiefs. Het mag er niet zijn. Niet voor anderen en niet voor jezelf. Je probeert het een positieve draai te geven, maar dat lukt niet. Fuck. Frustratie. Want hoe harder je ze probeert weg te stoppen, hoe harder ze weer terug komen. Op volle kracht. Op een moment dat je het niet verwacht. Sterker nog: als je ze negeert verhoog je de kans op ziektes en kanker.
Dus als we het nu eens anders doen? Het gewoon hebben over emoties. Niet negatief, niet positief, gewoon emoties. Sommige emoties zijn inderdaad niet comfortabel, maar ze morgen er wel zijn.

Wees open en deal er mee
Uiteindelijk moet je er toch mee dealen. Dus de volgende keer dat je boos bent, wees boos. Wil je huilen van verdriet, Huil. Het mag er echt allemaal zijn. Deel de zorgen die je hebt ook eens met mensen. En doe eens gek: deel die momenten op Facebook naast je feestfoto’s. Je Facebook-vrienden zullen je dankbaar zijn. “Oh gelukkig, ik ben niet de enige.” Want je bent zeker niet de enige. Nee, gemakkelijk is dat niet altijd, dapper en goed wel.

Durf jij?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: