gevangen
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Je hoeft jezelf nooit te verdedigen

Ga jij ook zo snel in de verdediging. Zeggen mensen dat je snel in de verdediging schiet? Weet je waarom je zo snel in de verdediging schiet? Als je jezelf verdedigt heb je dan ook iets te verdedigen, heb je iets verkeerd gedaan of heb je gewoon bevestiging nodig dat je op de goede weg ben.

Aangeleerde reactie

De grootste oorzaak waarom mensen zich verdedigen is gebrek aan zelfvertrouwen, bij mij in ieder geval wel. Het is in de loop van de jaren een gewoonte geworden om mezelf te verdedigen.
Degenen die me pestten op school leverden constant kritiek op me. Ik hoorde er niet bij. Ik wil mezelf nooit meer zo voelen en dus ga ik me verdedigen. Daarmee ga je op zoek naar medestanders of je probeert de ander te overtuigen het van jou kant te zien. Dit geeft aan dat je dit nodig hebt. Dat je het nodig hebt dat anderen het met je eens zijn.
Op school was dit nodig. Maar is het nu nog echt nodig? Moet je je nu nog verdedigen? 

Uitlokking

Ben je er net van overtuigd dat je gewoon nee mag zeggen, krijg je van die snerende opmerkingen. “Ik vraag eens iets”en “je zegt altijd nee” Het is dan ontzettend moeilijk om bij je stand punt te blijven, om jouw principes vast te houden.  Maar besef dat dit een vorm van emotionele chantage is.  Je hoeft er niet in mee te gaan en je hoeft je zeker niet te verdedigen.


Teken van zwakte

Je geeft met jezelf verdedigen signalen af dat je zwak bent en dat de ander gelijk heeft.  Niemand breekt iemand af vanuit een positie van kracht, of veroordeelt iemand zonder zelf veroordeeld te worden. Mensen die anderen veroordelen, zitten zelf vol pijn. Als je kunt leren om niet in de verdediging te schieten als iemand jouw karakterfouten blootlegt of je werk afkraakt, dan heb je wellicht een kans om de situatie om te keren en die persoon te helpen.

Gelijk halen

Een grote reden waarom je jezelf nooit hoeft te verdedigen is: Je hebt gelijk of je hebt het niet. Als je geen gelijk hebben is jezelf verdedigen energie verspillen Heb je wel gelijk dan hoef je jezelf niet te verdedigen. Daarbij is de waarheid vaak groter dan de mening van een persoon en kunnen zelfs meerdere personen gelijk hebben met meerdere visies. Check dit boek maar eens.
Wees het er gewoon over eens dat je het niet met elkaar eens bent. Dit mag. Je mag het niet met elkaar eens zijn.

Bevrijd jezelf

Door jezelf te verdedigen bouw je een muurtje om je heen. Ik weet dat muurtje lekker veilig zijn, maar je zet jezelf wel gevangen. Verdedig je dus niet meer. Je mag echt jezelf zijn. Je bent dat echt waard. Oh ja, ik ben het ook waard om mezelf te zijn.

Kun je jezelf nog aankijken?

Dat zou de enige vraag moeten zijn die je ten alle tijden met ja moet kunnen beantwoorden. Tegenover anderen hoef je jezelf nooit te verdedigen. Het gewoon niet. Je kan samen beslissen het niet met elkaar eens te zijn, er anders tegen aan te kijken. Maar jezelf verdedigen hoeft alleen in de rechtszaal toch?  En trouwens daar huur je dat een goede advocaat voor in.

Waarom denk jij dat je jezelf snel verdedigt? Heb je tips zodat anderen er van kunnen leren, deel ze in de commentaren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: