Laat loslaten los!, mening van anderen
Gedichten

Je eigenwaarde behouden: 5 tips

We ondermijnen vaak ons gevoel van eigenwaarde zonder het te beseffen, maar hier wordt je niet gelukkig van. Je eigenwaarde is je morele kompas. Zonder eigenwaarde, zelfvertrouwen loop je het risico met alle winden mee te waaien, jezelf te verliezen. Mijn eigenwaarde, tja, ik begin deze pas sinds kort te ontwikkelen. Er waren foute mannen in mijn leven.  Ik heb geleerd van giftige mensen dat ik niet altijd op andere kan vertrouwen. Sinds ik zoveel heb gegeven van mijzelf dat ik overspannen was probeer ik meer te vertrouwen op mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Nee, het is niet gemakkelijk, maar met kleine stapjes kom ik er wel. Ik kom er wel. De volgende vijf tips kunnen helpen. Ik hoop tenminste dat ze jou ook helpen. 

1. Respecteer jezelf

Jezelf respecteren is essentieel voor een sterk gevoel van eigenwaarde. Maar hoe kunnen we onszelf respecteren? Ten eerste moeten we onze principes kennen, onze normen en waarden. Wat is belangrijk, wat geeft ons energie. Het kennen van je principes geeft zelfvertrouwen. Lees hier tips hoe je je normen en waarden kunt vinden.

Druk je gevoelens uit en voel je niet schuldig om dit te doen. Je woede laten zien in de richting van iemand of iets maakt je geen slecht persoon. Waardeer alle facetten van jezelf die je trots maken. Denk vaak over ze na. Wees dankbaar voor alles wat je gegeven word.2. Oefen acceptatie

Het accepteren van jezelf is erg belangrijk als je echt je leven wilt leven. Als je dat niet doet, zal je op een bepaalde manier in een leugen leven. Je zult proberen iemand te zijn die je niet bent. Lopen in andermans schoenen is echt zwaarder dan lopen in die van jezelf.
Accepteer hoe je bent. Stop met het vergelijken van jezelf met een ander. Misschien lijkt die ander perfect maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ieder huisje heeft zijn kruisje.

3. Erken je fouten

Als je je fouten niet erkent, zal je je hele leven met excuus na excuus leven. Alles wat dit zal doen, is een enorme hoeveelheid energie kosten.

Leer van je fouten! Kijk oprecht naar je fout en de excuses die je hebt gemaakt en neem overal verantwoordelijkheid voor. Waar is het misgegaan? Wat is er gebeurd? Ontwijk je verantwoordelijkheid niet met een hoop nieuwe excuses. Profiteer van dit moment om te leren en te verbeteren als persoon. Fouten maken ons niet zwak of kwetsbaar. Integendeel! Ze maken ons sterker en helpen ons om voorbereid te zijn op toekomstige fouten.

4. Wees bedachtzaam op zelfkritiek

Je fouten herkennen is een ding, kritiek hebben op jezelf is iets anders.
Kritisch op onszelf zijn is niet per se slecht, maar wees voorzichtig! Soms kan die kritische stem die in je woont je vernietigen. Dus moet jij hem in plaats daarvan vernietigen.
Wanneer onze kritische stem negatief en ontmoedigend is, staat het onze vooruitgang in de weg en moeten we het tegenhouden.

5. Vertrouw niet op goedkeuring van buiten

Een veel voorkomende fout is om altijd te zoeken naar de goedkeuring van anderen. Dit is alleen maar een voorbeeld van diepe onzekerheid.

Wees standvastig in je beslissingen en in je handelen en denken. Anderen zullen het nooit over alles met je met je eens zijn, dus denk erover na en wees jezelf!

Op zoek zijn naar de goedkeuring van anderen, denken dat we niet beter zijn dan iemand anders, non-stop excuses voor onszelf maken, niet zeggen wat we echt denken… klinkt bekend, nietwaar? We hopen dat dit je zal helpen om gelukkiger te zijn en je op de plek zal krijgen waar je wilt zijn. Alleen jij en niemand anders!

Wees jezelf, je bent echt goed genoeg. Heb compassie met jezelf.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: