je brein opruimen
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Zo ruim je je brein op

Overweldigd worden, gestresseerd zijn en blijven. Blijven na denken over bepaalde zaken en projecten of zelf niet in slaap kunnen komen door dit project. Zou het niet fijn zijn als je je brein eens stop kon zetten? Zou het niet fijn zijn als je je brein eens kon opruimen van al die zooi die je denkt?

Tegenwoordig ben ik er blij om dat ik zelden nog wakker blijf omdat mijn gedachtes door draaien of omdat ik te veel nadenk. Er zijn een paar dingen die mij geholpen hebben mijn gedachtes te temmen. Hier onder mijn top 7 tips.

1.Ruim je huis op.

Wist je dat fysieke rommel bij jou thuis vaak leidt tot rommel in je hoofd?
De afwas op het aanrecht, die stapel kleding onder je bed, het weegt waarschijnlijk mee op je schouders.

spullen, opruimen
MIH83 / Pixabay
ruim op.

De ware reden van Rommel is vaak dat we moeite hebben met dingen doen wegdoen. Het kan vervelend zijn of zelfs ronduit pijnlijk om je met je rommel in huis bezig te houden. We stellen het daarom vaak uit en van uitstel komt afstel. |
Elke keer dat je langs de rommel loopt besef je dus dat je iets niet gedaan hebt en dat bouwt zich telkens meer op. Het is geen wonder dat je je rommelig, gestresst en overweldigd voelt.

Lukt het je niet om je huis op te ruimen probeer het dan eens anders. Huur bijvoorbeeld iemand in om het voor je te doen. Een scholier of student zal best blij zijn met dat geld.
Je kunt ook een lijst maken en elke keer dat je iets op ruimt afstrepen. Zo ervaar je dan entlisitungsfreude

2 Mediteer

Het is bewezen dat het starten van je dag met een paar minuten van stilte en meditatie je hersenactiviteit verandert. . Meditatie gaat over aanwezig zijn in het moment. Het maakt je weerbaarder tegen de ontberingen van het leven. Er zijn veel apps die je kunt gebruiken . ( Kijk hier voor tips hierover) 
En onthou af en toe mediteren is beter dan nooit, dus als het niet altijd lukt is dat niet erg.

3 Doe je vuile werk

Als je worstelt met geestelijke rommel, dan is dit waarschijnlijk een teken dat je je vuile werk moet doen.

Wat bedoel ik hiermee?

Je vuile werk is het werk dat je maar blijft uitstellen: Je belastingaangifte, Je administratie, naar de sportschool gaan en natuurlijk punt 1, die rommel in je huis.
Hoewel voor iedereen “het vuile werk” iets anders kan zijn, hebben we allemaal taken die we uitstellen en hoe meer we uitstellen, hoe hoger de barrière om te beginnen.

Vaak als we het dan eenmaal gedaan hebben vragen we ons af waarom we het zolang uitstelde. Waarschijnlijk omdat je dit werk niet goed kunt overzien. Breek het anders eens in kleine stukjes. Doe alleen die ene map aan administratie of spreek met jezelf af dat je 5 minuten opruimt. Je zult zien binnen no time ben je langer bezig en is de taak af!

6 Maak tijd voor zelfreflectie en dankbaarheid.


Zelf reflectie hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Een paar minuten per dag kan voldoende zijn. Vraag jezelf af of de drama;s van vandaag je zoveel energie waard zijn. Schrijf een op waar je dankbaar voor bent.
Of beantwoord eens deze 11 vragen.

Een keuze om even stil te staan bij wat er NU in ons leven aanwezig is om dankbaar voor te zijn. Een moment zonder klagen over het verleden en zonder zorgen over de toekomst. Dankbaar zijn voor wat je NU hebt, want dit moment is alles wat je werkelijk hebt! Lees dit artkel hoe je nu kunt beginnen met dankbaarheid

5 Gebruik en extern brein

De eerste stap hierin is koop een goede agenda. Schrijf hier in wat gedaan moet worden en doe dit ook. Dan hoef je niet meer na te denken want je hebt op geschreven wanneer je iets gaat doen en kunt het daardoor nu loslaten.

schrijven, gelukschallenge

De tweede stap is, ga in een dagboek schrijven. Schrijven is goed voor en ook hiervoor geldt dat wat je los kunt laten wat je daarin opschrijft. Je kunt het later namelijk allemaal nog eens later doorlezen.

6 Maak het makkelijk.

Ja, soms mag je voor de makkelijke weg kiezen.
Ken je dat, je zit een uur te zwoegen om iets op je computer werken te krijgen, als je eindelijk I.T. belt zeggen ze dat je de computer aan en uit moet zetten en ja hoor, hij werkt weer.
OF je maakt je de hele dag druk om iets dat een collega gezegd heeft. Een dag later kom je er achter dat zij het heel anders bedoelt heeft. Ken je dat?

Waarom maak je het jezelf niet makkelijk en vraag er gewoon naar. Dan hoef jij er niet over na te denken .

7 Automatiseer

Wat? Ha automatiseer. Sommige zaken kun ook jij automatiseren. Allereerst je terug kerende rekeningen Deze kun je automatisch laten afschrijven.
Ook kun je automatisch sparen elke maand.
Maar wist je bijvoorbeeld dat je ook je telefoon automatische op stil kunt laten zetten. Mijn telefoon gaat op stil als ik op mijn werk ben doordat mijn telefoon de plaatst herkent. Erg makkelijk. Nooit meer rinkelt mijn telefoon onverwachts en stoort collega;s en ik hoef er niet over na te denken.

Maar er is meer dat je kunt automatiseren. Je kunt een abonnement afsluiten voor het bestellen van je lezen, wc papier, scheermesjes etc etc. Ja dit kost soms wat extra geld, maar het kan je ook rust geven dat er niet meer aan hoeft te denken. Dus dan zeker doen.

Uiteindelijk is het opruimen van je brein een combinatie van hard werken en goede (automatische) systemen, Het is niet perfect en je zal nooit helemaal loskomen van die irritante gedachtes die je nu hebt, waardoor je tot hier gelezen hebt. Nee, af en toe zal er rommel in je hoofd zijn en dat is ok, Wees een beetje lief voor jezelf.

Heb jij nog tips voor een opgeruimd brein? Laat een opmerking achter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: