Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Lagom: Je bent goed genoeg. (ook volgens de Zweden)

Lagom (uitspraak: ˈlɑ̀ːɡɔm), is een Zweeds woord met de betekenis: ‘voldoende’, ‘adequaat’, ‘precies zo goed/veel als het zou moeten zijn’. Is dat geen heerlijk woord?

Het succes van Lagom
Het is heel die lagom levenstijl die er ook voor zorgt dat Zweden tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren. Ze kijken niet enkel naar zichzelf maar zien ook het grotere plaatje en zijn sociaal bewust. Zo zijn ze ook erg bekommerd om het milieu. Door hun lagom-filosofie is hun leven minder gecompliceerd.
H&M en Ikea danken hun succes ook aan deze ‘not too little, not too much, just right’-filosofie. Hun producten zijn toegangelijk voor iedereen en functioneel maar ze zijn ook weer niet té mooi.


Lagom is ook: stilstaan bij wat je hebt. Het waarderen van je leven. Niet alleen kijken naar wat beter kan, maar oprecht blij zijn met wat nu goed is. Nadenken over wat je echt belangrijk vindt en een strenge balans bewaken tussen wat moet en wat je wil (principes) Een van de verklaringen van de herkomst van lagom omschrijft het mooi: het stamt af van het woord lag, wat onder andere ‘de juiste verhouding’ betekent. Lagom is de exacte hoeveelheid die nodig is om te zorgen dat iets in orde is. Wie zich realiseert wat een geluk er kan schuilen in de middelmaat, heeft lagom precies begrepen. Misschien kan je zeggen dat het een vorm van dankbaarheid is. Dankbaar zijn voor wat je hebt.

Hoe leef ik lagom. 
Stop met perfectionisme, je bent goed genoeg. Het perfecte leven is een leugen.
Leg de lat eens iets lager. Een goede vriendin van mij zegt altijd verwachtingen zijn uitgestelde teleurstellingen  en in veel gevallen is dat helaas ook zo, maar je bent echt goed genoeg.
Jij leeft je leven niet voor anderen. Het is jouw doel om gelukkig te zijn, om balans te vinden en op die manier een positieve invloed uit te oefenen op de mensen om je heen. Trek je niets van anderen aan. Je bent goed genoeg. De mening van anderen is maar een mening. 
Blijf ademen in tijden van stress en denk er aan je bent echt precies goed zoals je bent.

Lees meer over lagom in het boek Leef lagom.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: