verleden loslaten.Inconsequent zijn is niet erg, blijf. assertiviteit vergroten
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Je assertiviteit vergroten. 5 tips

Ik schreef vorige week over 15 dingen die ik graag op school had willen leren, maar die niet tot het standaard curriculum behoort. Assertief zijn is precies een van die dingen die ik graag op school had willen leren. Ik had graag toen ik jong was al mijn assertiviteit willen vergroten.

Hou ouder je wordt hoe meer patronen ingeslepen zijn, hoe moeilijker het is te veranderen. Voor mezelf opkomen vind ik dan nog elke keer heel spannend. Maar met deze 5 tips kom ik soms best nog ver.

5 tips voor meer assertiviteit

1. Weet wie je bent en wat je wilt.

Als je jezelf niet kent is het erg moeilijk de goede richting in het leven te bepalen en zitten we onszelf dwars in onze ontwikkeling. Ook kan je moeilijk van anderen verwachten dat ze rekening met jou houden als niemand weet wie je bent en wat je wilt. Zorg dus dat je weet wie je in essentie bent en geef hier ook uiting aan.

meer lezen over worden wie je bent lees dan:
Worden wie je bent van Frank Oomkes.
In balans-worden wie je bent van Marianne Grandia

2. Wees direct en Adrem.

Vraagt iemand je iets dat je niet wilt, zeg direct nee. In het begin is het misschien ook goed om daarna weg te lopen. Als je twijfelt zullen met je over halen. Mensen voelen vaak feilloos aan dat je twijfelt.

Zelf vind ik dit nogal lastig! De jaren lange neiging om volgzaam te zijn kan ik nog steeds niet onderdrukken. Vaak zeg ik ja uit mijn diepe, diepe neiging de ander te plezieren. Je mag ook dan nog van mening veranderen. Doe dat echter zo snel mogelijk.

3. Zeg het ook met je lichaamstaal.

Mensen willen vaak geen tegengeluid van je horen, zeker niet als ze altijd gewend zijn dat je ja zegt en dat je volgzaam bent.
Als je tegengas geeft, assertief bent of nee zegt is het goed dit ook met je lichaam uit te stralen. Sta of zit rechtop zonder te wiebelen, kijk de ander aan, houd je armen ontspannen langs je lichaam en spreek duidelijk.
Blijf ook volhouden terwijl de ander je op allerlei manieren probeert te overtuigen. Hou vast aan wie jij bent en als dat op het moment nee is sta er dan ook letterlijk voor.

4. Houd het kort

Ik heb gemerkt dat hoe meer uitleg ik geef hoe minder mensen geneigd zijn zich iets van mijn mening aan te trekken. “Nee, ik vind dat niet leuk”, of gewoon “nee dank je” zou echt genoeg moeten zijn. Je bent niemand uitleg verschuldigd. “Ik voel me niet goed bij je voorstel” of “Niet doen is ook lang genoeg.”

5 Wees lief voor jezelf en begin klein.

Wees lief voor jezelf . Gun jezelf de tijd dit te leren. Wees dankbaar met elke groei en vier je successen. Beloon jezelf met je succes. Je assertiviteit vergroten is niet iets dat je in een keer doet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: