Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

In drie stappen leren van momenten die tegen zitten

Er zijn van die momenten, dat je het even niet meer ziet zitten. Er zijn van die momenten in het leven dat je niet meer kan lachen. Dat is helemaal niet erg en je kunt er super veel van leren. Maar hoe doe je dat dan en hoe kom je weer op het positieve pad terecht. Hieronder drie stappen om weer helemaal positief kunt worden.1.Onderzoek: waarom voel ik me gekwetst, ongelukkig, verdrietig of teleurgesteld?

Wees je bewust van wat er mis is gegaan en ga dan voor jezelf na wat je zo raakt. Waar komt je pijn, frustratie, irritatie, verdriet of woede vandaan? Ga bij jezelf te rade waarom het gedrag van een ander je irriteert. Is het omdat je je aan de kant gezet voelt? Voel je je beledigd? Als je de ‘angel’ te pakken hebt, ga je een stapje verder en stel je jezelf de vraag: “wie heeft me dit gevoel eerder ook gegeven?” Misschien was het je moeder? Een leraar op school? Je stiefvader? Een ex-vriendje? De herinnering aan oude pijn kan nieuwe pijn onterecht enorm versterken en uitvergroten. Houd goed in beeld dat je nu ouder ben en dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Het verleden is niet NU!

2.Evalueer: wat kan ik hiervan leren?

Besluit niet in de negatieve emotie te blijven zitten. Probeer hierna een stap terug te doen, het overzicht te krijgen zodat je jouw situatie van alle kanten kunt bekijken.  De juiste vraagstelling is hierin cruciaal. Niet: “Waarom overkomt mij dit nou?” want dit is negatief en eerder een schuld vraag.  Vraag je zelf af of er ook voordelen aan zitten of dat je kan leren van een situatie. (kijk hier hoe ik dat deed)

Veel negatieve situaties zijn namelijk om te buigen in een positieve leerervaring. Welke waardevolle lering kun jij uit het pijnlijke voorval halen? Het beantwoorden van oplossingsgerichte vragen verkleint de kans dat je nog eens in dezelfde valkuil stapt. Neem er de tijd voor om antwoorden te bedenken en positieve gedachten te creëren.

3.Onderneem: wat kan ik nu doen?

Succesvolle en daadkrachtige mensen kunnen snel omschakelen naar proactief gedrag. Ga de tegenslag en je emoties niet uit de weg en kom in actie: letterlijk! Schrijf bijvoorbeeld eerst je emoties van je af; deze actie zal je meteen enorm opluchten. Maak daarna een praktisch uitvoerbare actielijst die tijdgebonden is, dus met een einddatum, en ga er dezelfde dag nog mee aan de slag.
Als je het moeilijk vindt om een actielijst te maken, schakel dan de hulp van anderen in die met je mee kunnen denken om tot goede oplossingen te komen. Je heb natuurlijk dan ook gelijk je hart gelucht.

Gratis extra tip:  Gebruik mindfullness om meer positieve gedachten aan te maken.

Met mindfullness zie je het leven zoals het is, zonder op elke nare situatie een etiket te plakken. Je hebt een voortgangsgesprek met je manager? Laat je dan niet meteen overspoelen door allerlei rampscenario’s zoals “Ik heb natuurlijk niet goed gepresteerd, help!” of “Misschien word ik wel ontslagen, dat zou een ramp zijn!”. Maar dwing jezelf om je bij de werkelijkheid te houden zonder dat je je gedachten meteen op hol laat slaan.
Je hebt een voortgangsgesprek, en dat is het. Punt. Tijdens het gesprek zie je wel wat er gebeurt, dan is er gelegenheid genoeg om te reageren. Ook na het gesprek heb je het recht om erop terug te komen en dan met vragen of reacties te komen. Loop dus niet nu al op de zaken vooruit. Nuchter blijven nadenken zorgt ervoor dat je hoofd rustig blijft, waardoor positieve gedachten meer ruimte krijgen.

Heb jij nog tips om negativiteit om te zetten in iets positiefs?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: