emotionele blokkades, kwetsbaar
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Ik maak me zelf ongelukkig- en jij waarschijnlijk ook!

Oeh die titel is hard. Er zijn nu vast een aantal lezer die gillend weglopen of gewoon stoppen met lezen. Dat is echt totaal ok. Je mag ook verder lezen en dan nog hoef je het er niet mee eens te zijn hoor. Voor mij werkt het echt wel zo. Ik maak me zelf vaak ongelukkig. Ik leg het hieronder uit.

Waarom overkomt mij dit?

Ken je die dagen dat iedereen boos tegen je doet? Ik heb het wel eens op mijn werk dat alle klanten idioten lijken te zijn, waarmee niet te praten is. Dat ligt alleen niet aan die klanten.  Meestal ligt gewoon aan mezelf.
– Ik kies erover dat ik mij beledigd voel, als iemand mij probeert te beledigen.
– Ik kies ervoor boos te worden als iemand mij de pas afsnijd.
– ik kies ervoor mij zielig te voelen als dingen niet helemaal lukken zoals ik het wil.
Dit zijn allerlei gedachtes die jezelf hebt. Gedachtes die ik heel vaak heb en daardoor wordt ik bepaald niet gelukkiger.Hoe dan?

Je kunt er voor kiezen om het anders te doen. Dat is absoluut niet gemakkelijk. Er zijn veel dingen die wij automatisch doen, onbewust of vanuit ons verleden zo gewoon aangeleerd. Ik kan het ook zeker heel vaak niet en kies er vaak onbewust voor om toch te reageren vanuit een negatieve emotie.
Toch weet ik en probeer ik in vier stappen te kiezen voor geluk en ontspanning ipv van ongeluk of medelijden. Ik probeer zo te kiezen voor kracht ipv angst.

1. Accepteer en reguleer je emotie.

Heb je wel eens een opgeblazen strandbal onder water proberen te houden? Dat lukt niet heel lang toch? En als je hem dan loslaat dan barst hij uit het water omhoog met heel veel kracht. Laat je de bal eerst leeg lopen dan is die kracht er niet. Zo is het ook met emoties. Stop je de emoties weg barsten ze er ooit een keer uit.
Je emoties accepteren is dan ook de eerste stap. Je woede, je verdriet het mag er allemaal zijn.

En dan? Dan komt een nog moeilijkere stap het reguleren daarvan. Dat is het laten leeglopen van die bal. Of je emmertje laten leeglopen zodat het niet overstroomt. Is dat makkelijk? Het vraagt veelal je kwetsbaar op te stellen. Voor mij helpt het uiten van mijn emotie mij vaak. Gewoon even ventileren tegen een collega of vriendin, vaker helpt schrijven. Voor iemand anders helpt sporten misschien. Misschien kun je langzaam proberen uit te vinden wat voor jou helpt.

2. Neem volledige verantwoordelijkheid

Je hebt beperkte controle over de buitenwereld, maar je hebt in potentie volledige controle over je binnenwereld. Pak dus de controle terug. Besef dat het geluk in jouw leven van jou zelf afhankelijk is. Het leven is wat het is. De omstandigheden zijn van wat ze zijn en daarmee moet je dealen.
Trek de situatie naar je toe. Wees de artiest, de schrijver van jouw leven. Stop niet omdat het even tegen zit. Als je telkens het zelfde blijft doen verandert er nooit iets.

3. Kies voor nieuw gedachten
Gedachten bepalen je gevoel. Je denkt aan iets verdrietig en je voelt je verdrietig. Je denkt aan iets leuks, en je voelt je blij. Als je dus het zelfde blijft denken blijf je het zelfde voelen. Het lastige is dat dit niet altijd bewust gaat. 90% gaat geheel automatisch en onbewust. Iemand zegt iets tegen je en jij voelt je boos, beledigt, verdrietig of gekleineerd. Waarom? Waarschijnlijk omdat je altijd zo reageert. Op zich prima en het heeft je gebracht tot waar je bent. Maar zou het nog anders kunnen en beter misschien?
Misschien gaat wat die ander zegt wel meer over hem dan over jou. Of misschien heeft die ander gelijk en dan kan je er misschien iets aan veranderen.
Hierdoor voel je je misschien minder ongelukkig over dingen die tegen je gezegd worden.

3. Kies voor nieuw gedrag

Nogmaals als je altijd hetzelfde reageert dan krijg je altijd het zelfde. Als je beseft dat jouw leven jouw verantwoordelijkheid is dan is het tijd voor actie. Wanneer je geleerd hebt het slachtoffer te zijn.
Misschien heb je het idee dat je niets kunt doen. Maar zoek naar een klein stapje dat je kunt doen.
Google eens naar je probleem, maak een lijstje met kleine stapjes. Of kijk of je jezelf kunt veranderen. Doe aan yoga, ga sporten of mediteren. Misschien een cursus mindfull ? Je kunt de situatie observeren en dan proberen niet te oordelen.

Door te handelen vanuit je eigen verantwoordelijkheid kun je je leven direct beter maken. Dat is heel moeilijk in het begin.
Jij bent je eigen probleem. En zodra je verantwoordelijkheid neemt en je uit je eigen weg stapt, kun je je leven leuker maken.
Dingen gebeuren nu eenmaal. En jij bepaalt zelf hoe je hiermee om gaat.
Echt waar, jij bepaalt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: