sst ik vind je leuk
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Ik ben niet gek, ik ben een soort introvert

Enige tijd geleden kwam ik er achter dat ik dus introvert ben. We leven in een extraverte wereld en introvert zijn is soms best pittig, zeker als je niet weet dat je het bent. Want ja, ik ben zo spontaan, en zo sociaal, ik  kan me zo goed inleven, ik was gewoon wat verlegen. Nou niet dus.
Ik kwam er eigenlijk een beetje achter toen ik een persoonlijkheidstest deed.

Wat is introversie
Een introvert is iemand die zich meer op zijn binnenwereld richt dan op zijn buitenwereld.


Meer hokjes
Volgens de wetenschap zijn er daarentegen binnen de categorie introvert (en vast ook binnen extravert), nóg vier categorieën om mensen in op te delen. Nog meer hokjes. En die hokjes maakt het voor mij nog eens makkelijker om mij zelf beter te begrijpen tot ik mij zelf echt niet meer begreep.
(lees hier over die periode)

Sociaal introvert
Denk je aan een introvert, dan denk je waarschijnlijk aan de ‘sociaal introvert’ iemand die verlegen is in grote groepen en de voorkeur geeft aan socializen met een wat kleinere club. Dit type hecht vooral ook veel waarde aan tijd voor zichzelf.
Doordat ze zelf veel waarde hechten aan loyaliteit, zijn ze er zelf ook al-tijd voor hun vrienden. Als sociaal introvert zijnde weet je wanneer je grens bereikt is: iets waar een hoop anderen iets van kunnen leren. Wat ze ook van jou kunnen leren is hoe je zorgt voor de nodige dosis zelfrespect en liefde voor jezelf. Kiezen voor jezelf is heel belangrijk, dat weet een sociaal introvert type maar al te goed.

Denkende introvert
Of ben je een denkende introvert en heb je aan creativiteit geen gebrek? Waarschijnlijk kom je niet alleen zelf met allerlei innovatieve, intrigerende ideeën, je helpt ook anderen om out of the box te denken.
In groepsverband zul je niet snel dominant zijn. Wél vind je het leuk om je eigen mening te laten horen, maar je respecteert ook andermans mening. Dankzij deze creativiteit kom je soms tot onverwachte oplossingen. Je helpt anderen om hun ervaringen, gevoelens en gedachten te reflecteren, zodat anderen kunnen groeien.

Angstige introvert
Als angstige introvert ben je erg verlegen en vermijd je het liefst elke sociale situatie. Hoe dit komt? Omdat je maar weinig zelfvertrouwen hebt en als de dood bent voor ongemakkelijke situaties. Wel ben je een goede planner, omdat je altijd rekening houdt met onverwachte situaties. Een oog voor detail heb jij dus zeker.
Mensen kunnen altijd op jou rekenen en wat van jou leren als het gaat om alleen en onafhankelijk zijn. Heb jij in je vriendinnengroep iemand die continu in het middelpunt moet staan om zichzelf goed te voelen over zichzelf? Grote kans dat ze veel van jou leert.

Ingetogen introvert
Jij bent geen doener, maar een denker. Je analyseert alles tot in den treuren, waardoor je een goed overzicht hebt van wat er op je werk en in je privéleven speelt. Jij kunt als geen ander objectief naar een situatie kijken en weet wanneer het tijd is om een stapje terug te nemen. Dat je af en toe beter even tot tien kunt tellen, hoeft niemand je te vertellen. Heeft een vriend, vriendin, familielid of je partner drama in zijn leven, dan ben jij waarschijnlijk de aangewezen persoon om kalm te blijven en advies te geven.

Tot welke introvert-categorie behoor jij? Of ken jij iemand uit één van deze categorieën? Reageer en tag op Facebook!

Meer lezen?
Ik vond de volgende boeken echt eye-openers
Ik moet nog even kijken of ik het kan – Liebeth Smit
Stil -de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen – Susan Cain

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: