hulp vragen mag
Persoonlijke ontwikkeling

Hulp vragen mag

Vind jij het ook zo lastig om nee te zeggen, dan vind je het vast ook lastig om hulp te vragen. Dit heeft heel vaak alles te maken met angst, onzekerheid en aannames die daar weer op gebaseerd zijn.

Onbewust
Deze overtuigingen zijn vaak geheel onbewust. De overtuigingen die ik pas nu begin te ontdekken. Langzaam wordt ik mij bewust van deze  muurtjes en overtuigingen en als je je bewust bent, de overtuigingen herkent, kun je ze gaan onderzoeken en aanpassen of ombuigen.

Allereerst is het van belang dat je de angst ziet die onder de overtuiging zit. Waar ben je bang voor als je om hulp zou vragen, wat gaat er volgens jou dan gebeuren?
Ben je bang dat je niet meer meetelt, dat je niet meer serieus genomen wordt, dat je niet de moeite waard bent, dat je zwak bent? Wat is jouw angst hierin? En ben eerlijk tegen jezelf, je hoeft je nergens voor te generen. Deze angsten zijn heel menselijk, heel normaal.
Als je deze angst kunt zien, dan pas kun je verder. Is deze angst nog gegrond, reëel, of komt hij uit een tijd dat je flink gekwetst bent? Heb je deze pijn van toen doorleeft of probeer je hem te verstoppen en te onderdrukken door je pantser van: “Ik doe het zelf, ik vraag geen hulp”? In hoeverre is deze angst nog actueel?

Hier onder een aantal tips hoe je toch om hulp kunt vragen.

Draai het om.
Zie je hulp vragen als een teken van zwakheid? Bedenk dan dat het juist sterk is om te erkennen dat je niet perfect bent. Vaak vind je het fijn als je echt iets voor de ander kan doen en hij jou om hulp heeft gevraagd. Super toch dat je hierin gezien wordt? Is de ander nu zwak of minder de moeite waard? Telt die ander nu niet meer mee? En super fijn dat je nu precies weet hoe je de ander wcht kan helpen, want hij geeft aan wat hij nodig heeft, wat hem helpt. Jij kan jouw hulp daar nu op aanpassen.

Oefen.
Net als bij alles in het leven en zeker bij alle veranderingen begin klein. Vraag iemand om een doos naar beneden te brengen of eten te koken.

Weet wat je wilt vragen en aan wie.
Zeg specifiek waar je hulp bij wilt hebben en bedenk wie de geschiktste kandidaat is. Als jij je behoeftes uit zul je pas echt gehoord en gezien worden door de ander, want er is geen ruimte meer voor invulling en speculatie. We hoeven niet meer te gissen naar wat jij nu echt zou willen. Benader niet steeds dezelfde mensen. Jij vind het zelf ook makkelijker iemand te helpen met jou talenten en leuker toch?
De juiste hulp zoeken is belangrijk. Doordat ik niet wist aan wie ik hulp moest zoeken het het me lang geduurd deze levensles te leren.

Maak het makkelijk om nee te zeggen.
Juist mensen die het moeilijk vinden om nee te zeggen vinden het vaak ook moeilijk om om hulp te vragen. Je wilt de ander niet tot last zijn. Maak het daarom makkelijk om nee te zeggen. Bied een ontsnappingsmogelijkheid en kijk niet al te teleurgesteld bij een nee. De volgende keer is het misschien wel ja

Draai het nog een om.
Is het niet een beetje arrogant  om te denken dat anderen je hulp wél nodig hebben, maar dat je zelf nooit anderen nodig hebt.

Verwacht een aantal paradoxen
Als jij jezelf openstelt voor anderen en om hulp vraagt, zul je tegen een aantal paradoxen aanlopen:

  • In je angst voor afwijzing, sta jij toe dat anderen een oordeel vellen over jouw waarde. Dit is veruit nederiger dan vragen om de benodigde hulp!
  • Om hulp te zoeken, moet je sterk genoeg zijn te accepteren dat je zwakheden hebt. En je moet nog sterker zijn om hulp te accepteren.
  • Om te ontvangen, moet je geven. Als jij iemand anders helpt, concentreer jij je niet langer op jezelf. En als je stopt te focussen op jezelf, het is veel makkelijker om hulp te accepteren van een ander.
  • Om hulp te krijgen, moet je de andere persoon vertrouwen en jezelf vertrouwen dat je waardig genoeg bent geholpen te worden.

Vraag om hulp!
Probeer het eens! Wat heb je te verliezen?

Links die kunnen helpen:

waar vind ik hulp 
boeken over psychische problemen 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: