traan uit oog, huilen
Blog

Huilen is gezond


Van een flinke huilbui krijg je dikke, rode ogen en soms ook hoofdpijn. Je neus raakt verstopt en je kunt er ook nog eens hartstikke moe van worden. Het inhouden van een huilbui is vaak nog pijnlijker, kost meer energie en brengt een hoop spanning mee. Huilen lucht vaak gewoon op en huilen is gezond.

Lange tijd werden tranen gezien als een teken van zwakte, omdat het huilen een onvolwassen persoonlijkheid symboliseerde. (wie bepaalt dat eigenlijk?) Men geloofde ook dat sommige mensen huilden, omdat ze geen verantwoordelijkheid wilden nemen voor hun fouten en zodoende sympathie en aandacht probeerden te krijgen. Huilen is echter een natuurlijk proces en blijkt gewoon gezond! Graag bespreek hieronder 6 redenen waarom huilen gezond is. 

1. Tranen elimineren giftige stoffen.

Tranen van angst of verdriet nemen kunnen na een huilbui als een ontzettende opluchting ervaren worden. Dit komt niet alleen doordat we eindelijk onze angst of ons verdriet hebben kunnen uiten maar deze tranen nemen ook de giftige stoffen (toxines) mee die zijn opgebouwd door het verdriet en door de angst. Door die giftige stoffen mee te nemen en ons lichaam te ontgiften verkleinen we de kans dat op een burn-out, op overspannenheid, depressie etc etc. Mijn dokter gaf mij het advies mijn tranen nu eindelijk eens te laten gaan.

2. Huilen zorgt voor een beter humeur.

Wanneer we droevig zijn en het uiten door te huilen, dan laat het lichaam automatisch chemische stoffen vrij die fungeren als een natuurlijk kalmeringsmiddel, wat ons helpt om onze perceptie van pijn te verminderen. Huilen zorgt ervoor dat twee soorten hormonen vrijgelaten worden, opioïden en oxytocine (het knuffel hormoon) genaamd. Deze hormonen zorgen ervoor dat de gevoelens van pijn minder sterk lijken. Op deze manier fungeren ze als een natuurlijk kalmeringsmiddel, waardoor onze gemoedsrust verbetert en we een ‘opgelucht’ gevoel hebben. Kort gezegd is huilen een goede oefening, die ons helpt om ons lichaam gezond te houden. Het is noodzakelijk dat we huilen wanneer we depressief of bezorgd om iets zijn. Wanneer de tranen komen, is dit een heel natuurlijk proces en nadat we rouwen voelen we ons vaak rustiger. Wanneer we ze tegen houden wordt ons humeur daar ook niet beter op. Huilen lucht op.

3. Tranen helpen ons beter te zien. 

Tranen helpen om uitdroging van de slijmvliezen van de ogen te voorkomen, waardoor ze goed gesmeerd en bevochtigd blijven. Dit helpt om onze ogen in vorm te houden. Experts zeggen ook dat als iemand moeilijk kan huilen, het gezichtsvermogen van die persoon eerder slechter wordt.

4. Ze doden sommige bacteriën

Tranen hebben de mogelijkheid om bepaalde bacteriën binnen een paar minuten na ermee contact gemaakt te hebben te doden, omdat ze een krachtige component bevatten, lysozymen genaamd. Dit beschermt ons tegen ziektekiemen die bijvoorbeeld een verkoudheid of andere aandoeningen kunnen veroorzaken.

5. Huilen geeft ons meer stabiliteit.

Tranen verbeteren onze gemoedstoestand.  Wanneer we huilen, laten we grote hoeveelheden mangaan vrij. Dit heeft een kalmerend effect, omdat hoge mangaanwaarden in het lichaam vermoeidheid, geïrriteerdheid, depressie, angst en andere stoornissen kunnen veroorzaken, die de emotionele stabiliteit van iemand ernstig kunnen beïnvloeden. Door te huilen worden we dus stabieler.

6. Met huilen smeed je banden.

Een huilsessie zorgt voor een betere band en vriendschap. Je vrienden troosten je, het zorgt dus voor meer medeleven onder mensen uit je omgeving. Zorg dat je altijd zakdoekjes bij je hebt zodat je met vrienden of vriendinnen eens goed kunt huilen.

Nu je de voordelen van een goede huilbui voor je emotionele gezondheid kent, is het belangrijk om te onthouden dat je je tranen nooit in zou moeten houden. Je verzetten tegen de behoefte om te huilen is mogelijk schadelijk voor je lichaam, doordat je de vrijlating van angsten en negatieve emoties blokkeert. Deze gevoelens die zich ophopen, zullen zich blijven opstapelen en na verloop van tijd iets veel ergers veroorzaken. Ik heb me in de maanden voor de diagnose overspannen ingehouden, gevochten tegen de tranen, maar nu ik dan gewoon mag huilen geeft dat in ieder geval ruimte.
Onthoud dus dat je nooit bang hoeft te zijn of je hoeft te schamen voor het uiten van je gevoelens wanneer je de behoefte voelt om te huilen. Je moet deze tranen laten stromen, omdat ze tijdens het vallen sommige van onze problemen wegwassen (waaronder sommige die onze gezondheid beïnvloeden).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: