gevangen
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Houd je verleden je gevangen?

Ieder van ons heeft een ander verleden en alleen wij kunnen de mate waarin het ons heeft beïnvloed beoordelen. Misschien is het je al eens opgevallen hoe wat voor jou de ergste tijd uit je leven is, voor een ander niet zoveel voorstelt en andersom.  Soms houd het verleden je vast. Je bent bang dat de toekomst zich herhaald. Toen ik nog niet zolang geleden met een nieuwe baan begon stond mijn verleden mij in de weg. De angst dat ik weer met giftige mensen in aanraking kwam zorgde er bijna voor dat ik stopte met werken. 

We hebben ons allemaal weleens vastgeketend gevoeld in een situatie, verlamd door omstandigheden waarvan we dachten dat we ze niet aankonden en toch konden we er uiteindelijk mee omgaan, en jij kan dit ook. Ik ben die giftige mensen van mij af aan het schudden.
Je kunt vastzitten in een mentale gevangenis door emotionele trauma’s uit het verleden. Doordat jij je daar niet bewust van bent, heelt die pijn niet altijd.  Tijd alleen is ook niet altijd genoeg.

Ieder emotionele trauma uit je verleden, wat niet geheeld wordt, gaat gepaard met een gekwetst, verdrietig of boos innerlijk kind. Wanneer ik het heb over trauma bedoel ik niet per se misbruik of andere grote dingen die je misschien hebt meegemaakt. Ook kleinere dingen die je niet als trauma zou bestempelen, kunnen jouw onderbewuste wel zo ervaren en zo opslaan in jouw emotionele systeem. Alles wat een intens diepe indruk op je maakt, in negatieve zin, kun je als een emotioneel trauma beschouwen.

Het heden is een nieuwe kans

Het heden is je grote kans. Het heden geeft je dan ook de mogelijkheid om jouw verleden de plek te geven die het verdient en jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen.


Het heden is de ideale gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten die je zullen verrijken als persoon en die je de energie en het leven geven waarnaar je verlangt. Het is een kwestie van niet langer kijken naar waar je je ooit eens op je gemak voelde en in plaats hiervan je voordeel doen met een nieuw hoofdstuk dat je zal helpen om een einde te maken aan momenten die je pijn deden.
De tijd heelt alle wonden van het verleden, het dwingt je om dat te vergeven wat je nooit dacht te kunnen vergeven, het verplicht je om de confrontatie aan te gaan met verlies, het laat je zien hoe waardevol die vluchtige momenten van geluk werkelijk zijn, en boven al het andere, leert de tijd je om naar vandaag en morgen te kijken.

Ware gevoelens zijn rauw en scherp.

Je gevoelens zijn er om je iets te vertellen, luister er naar in plaats van ze weg te stoppen. Wat vertelt jouw gevoel je? Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig? Wat is het eerste dat bij je opkomt, ook al lijkt het nog zo gek of helemaal niet relevant? Wat houdt je gevangen in het verleden? Wat doet je nog steeds zoveel pijn en verdriet? Bewustzijn is de eerste stap. Als je het niet ziet, kun je het ook niet veranderen. Wanneer je je gevoelens een stem geeft, weet je wat je echt nodig hebt.

Als kind was je afhankelijk van de keuzes die de volwassenen in je leven maakten. Nu je volwassen bent, ben jij degene die verantwoordelijkheid moet nemen voor je leven.  En het mooie is dat je altijd opnieuw kunt kiezen, ieder moment weer. Voel je dan ook niet schuldig als je iets doet of zegt waar je spijt van hebt. Haal een paar keer diep adem, kom weer terug bij jezelf en kies opnieuw. Haalt je verleden je weer eens in? Doe het raam open en haal diep adem, kom weer terug en kies opnieuw.

Blijf altijd bij jezelf.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: