Blog,  Dankbaarheid

ho‘oponopono: de Hawaiaanse kracht van vergeving.

Leren hoe je kunt vergeven en liefde en compassie kunt uitbreiden naar anderen is een van de belangrijkste dingen die we kunnen leren. Vasthouden aan grieven kwetst onszelf meer dan dat wat een ander ons ooit aan kan doen. Klinkt heel wijs, maar hoe dan? Op Hawaï hebben ze daar een ritueel voor.

Vergeven.
Vergeven is niet altijd makkelijk. Misschien helpt het wanneer je de volgende inzichten in je achterhoofd houdt:
Vergeven doe je voor jezelf. Boos zijn op iemand of in de slachtofferrol blijven hangen, kost heel veel energie. Wanneer je kunt vergeven en niet in de boosheid blijft hangen, voel je je lichter en blijer.
We zijn allemaal menselijk. Ieder mens maakt fouten en niemand is perfect. Bedenkt dat de intentie van bijna alle mensen in wezen goed is. Het is niet hun intentie geweest om je te kwetsen, het was alleen het gevolg.
We handelen allemaal vanuit onze eerdere ervaringen. Wanneer je begrijpt wat iemand eerder heeft meegemaakt, hoe hij is opgevoed, waar zij is opgegroeid, dan kun je iemands gedrag vanuit een breder perspectief zien. Het maakt het makkelijker te begrijpen waarom iemand doet, wat ie doet.
Kijk ook naar je eigen emotionele reactie. Waar komt die heftige reactie vandaan? Heeft het wel met deze situatie te maken of is je reactie het resultaat van eerdere kwetsuren, bijvoorbeeld vanuit je jeugd of een eerdere relatie.
Bedenk dat wat iemand zegt of doet vaak niets met jou te maken heeft. Hoe iemand handelt en wat iemand doet, zegt wat over diegene. Het zegt niets over jou en heeft vaak helemaal niets met jou te maken.

Het is klaar
Vergeving bevrijdt. Vergeving bevrijdt ons van een last die we zouden moeten dragen. Wie zou er nu graag zijn hele leven een grote rugzak vol problemen, oude conflicten en angsten op zijn schouders hebben? Vergeving heelt en maakt het leven gemakkelijker. Vergeving is vooral een geschenk dat je jezelf geeft. Op Hawaï wordt gezegd dat de kwestie na de vergeving oki is, ‘afgedaan’, en daar tornt men niet meer aan.

Fake it
Het is belangrijk niet te vergeten dat het soms noodzakelijk is om langdurige kwesties in lagen te helen. We moeten zacht en vergevingsgezind zijn voor onszelf gedurende dit proces, en kunnen niet verwachten dat de diepe wonden in een keer helen. Het is net zoals met een affirmatie: in eerste instantie klinkt een affirmatie als ‘ik ben mooi en mijn lichaam is welgevormd’ misschien volslagen absurd, maar op een gegeven moment zeg je: ‘Ja, ja, het klopt, ik zie het.
Ook al meen je het eerst niet, doe het, en je bereidheid zal toenemen.
Het geweldige van vergeving is dat deze Ho’oponopono techniek zelfs werkt als je er in het begin weerstand aan biedt. Vergeving is niet iets eenmaligs, vergeving is een manier van leven.
Vergeven en vergeten kun je oefenen en leren, net zoals alle andere dingen, bijvoorbeeld lopen of schilderen. Als het niet meteen lukt, kun je eerst doen alsof. Uit eindelijk is het net zo als met veel andere dingen “fake it till you make it”

De kern van ho‘oponopono: de vier wonderzinnen
Telkens wanneer iets je stoort, wanneer iets op je zenuwen werkt, wanneer je je het liefst zou omdraaien en weglopen en vooral wanneer iemand bij je op ‘de rode knop’ drukt, zeg dan in gedachten de volgende zinnen.
Het spijt me. Vergeef me, alsjeblieft. Ik houd van je. Dank je wel.

Wat betekenen deze vier zinnen?
Het spijt me: Hiermee zeg je dat de reactie die jij voelt je spijt. Hiermee neem jij verantwoordelijkheid voor deze gevoelens.
Vergeef me, alsjeblieft: Vergeef me, alsjeblieft, dat ik jou (of de situatie) tot nu toe veroordeeld heb en onze spirituele identiteit en verbondenheid in het verleden veronachtzaamd heb. Je erkent dat je de ander niet kunt veranderen, maar wel je eigen gevoel hierover.
Ik houd van je: Dat de ander je überhaupt kan raken betekend dat je gevoel voor die persoon hebt. Of voor de situatie. Erken dit zodat je verder kunt.  (lees ook hoe je omgaat met giftige mensen)
Dank je wel: Je bedankt de ander voor de wijze les. Vergeven is een ding, vergeten een ander. Herinner je altijd de les nog maar vergeet dat wat je pijn heeft gedaan. Dankbaar zijn is een hele krachtige positieve emotie.

Wil je meer weten over Ho’oponopono? Lees dan “De genezende kracht van Ho’oponopono“van  Luc Bodin.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: