
Hoe voorkom je tunnelvisie?
We zitten midden in het seizoen van wie is de mol? dus het woord tunnelvisie kan je vast niet ontgaan zijn. Toch is die tunnelvisie vaak geen echte tunnelvisie, want als je twijfelt kan je al niet meer echt van tunnelvisie spreken. Tunnelvisie is een van de vijf dingen die druk in je hoofd kunnen veroorzaken.
Het kan de beste overkomen, tunnelvisie. Heel soms zien mensen het van zichzelf maar kunnen het patroon niet onderbreken. Vaker echter heb je het niet door als je aan tunnelvisie lijd. Maar je naaste omgeving gaat je mijden omdat je altijd hetzelfde ‘stokpaardje’ berijdt.
Hoe kan je tunnelvisie vermijden en oplossen? Vijf tips heb ik voor je.
1. verzamel de juiste mensen om je heen.
Ga je aan een langdurig project beginnen, bedrijfsmatig of persoonlijk. Wil je bijvoorbeeld iets in jezelf veranderen, zoek dan de juiste personen om je te helpen. Dit zijn alleen niet altijd de meest meegaande en lieve personen. Zoek mensen die je tegengas durven te geven. Dit zal niet altijd voor een prettige sfeer zorgen maar zet je wel aan het denken.
Je hoort immers ook de andere kant van jouw denken.
Misschien kun je dit ook al omdraaien. Luister eens naar die ene persoon die je gewoon niet mag. Wie weet leer je nog iets van hem. En leer je uit je bekende eigen inzichten de denken.
2. Zoek naar alternatieve denkrichtingen
Als je al een tijdje bezig bent met iets kan het zijn dat je veel aspecten (onbewust) buitensluit. Jouw denkrichting is gefocust op de door jouw gewenste uitkomst. Stel eens een open vraag aan een ander om een globaal plan op de stellen. Het kan zomaar zijn dat je opeens een andere weg ziet. Ieder mens is anders dus wie weet wat het oplevert.
3. Keer het om.
Omdenken. Je hebt er vast van gehoord. Bekijk het eens van de andere kant. Misschien is je probleem helemaal geen probleem. Of is je probleem juist een deel van de oplossing. Brainstorm met elkaar over de het probleem die voor die vraag nodig zou zijn. Dit klinkt als tijdverspilling maar als je brein een andere richting op gedwongen wordt, ontstaan er nieuwe verbindingen in je hersenen. De kans is groot dat als je de werkzaamheden weer oppakt, dat je opeens ideeën hebt hoe het verder moet.
4. Vraag om feedback.
Kijk af en toe eens om je heen als je weer eens vol vuur je project aan het verdedigen bent. Merk je weerstand op in je omgeving, dan geef je de anderen waarschijnlijk niet genoeg ruimte om zicht negatief uit te laten op jouw project. Houd dan onmiddellijk op met je betoog en vraag om de mening van anderen. Wat de ander ook vertelt, ga niet in verdediging maar wacht af wat men te zeggen heeft. Is er geen specifieke vergadering gepland waarbij je dit kunt toepassen, nodig dan mensen uit om eens te spuien over jouw handelswijze. Hiermee zul je merken dat de inzichten van anderen, misschien niet de oplossing bieden, maar wel een alternatieve denkwijze.
5. Plan een pauze
Loopt een project erg lang, dan is het bijna onomkeerbaar dat je nog openstaat voor wijzigingen. Alle eerder genoemde scenario`s zullen bekend voorkomen. Naast het gebruik maken van mensen in je omgeving kun je ook zelf iets doen. Ongeacht of je weet of je vastzit in je tunnelvisie, las een pauze in. Neem een lang weekend vrij en ga er lekker even uit. Even iets anders aan je hoofd. Neem tijdens je afwezigheid op het werk een paar uur de tijd om in je eentje te brainstormen. Je zult heel anders denken op het terras van een vakantiehuisje, dan achter je bureau op je werk of in de keuken. Kijk de geschiedenis er maar op na, veel wetenschappers zijn tot briljante conclusies gekomen terwijl ze even pauze namen. Tijdens de werkweek kun je ook af en toe eens alleen een rondje lopen. De buitenlucht zal je goed doen en je geest weer verruimen.
Zo tijd om er even uit te gaan, vind je niet?

