Hoe schrijf je een gedicht?
Blog

Hoe schrijf je een gedicht?

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen gedichten kan schrijven. Misschien dat niet iedereen het wil, maar als je het wilt en oefent kan iedereen het. Maar hoe doe je dat dan?

Hoe schrijf je een gedicht? 

Dan zou je al eerst moeten stilstaan bij wat voor jou eigenlijk een gedicht is. Iedereen kan daar verschillend over denken. Ik schreef laats een nogal hard gedicht over vrijheid. Ik wilde dit laten plaatsen over de website www.gedichten.nl. Dit gedicht en dit gedicht  zijn  niet geplaatst met als reden dat het als gedicht niet helemaal geslaagd is. Ik vind het zelf wel heel geslaagd, maar niet iedereen zal het begrijpen. Dat is het moeilijke aan poëzie, niet iedereen begrijpt alle poëzie. Ik lees op deze website veel gedichten die ik net niet als poëzie zie of waarvan ik vind dat ze het niveau van sinterklaasgedichten maar net overschrijden, maar dat is maar mijn mening. Het is voor jou dus belangrijk om uit te vinden wat jij wilt met je gedicht.

Wat is belangrijk bij het schrijven?

Je zou als eerste jezelf inderdaad moeten af vragen wat jij wil schrijven. Schrijf vooral wat jij mooi vind en probeer niet anderen te veel te pleasen. Zoals ik hier boven al schreef dit is nogal verschillend.
Bepaal van te voren wat je wilt in een gedicht. Moet het rijmen? Moet er ritme in zitten? Wil je dat het iets te raden over houd?  Ik vind het fijn als een gedicht rijmt en er ritme in zit, maar dit hoeft natuurlijk niet. Mijn gedichten rijmen tegenwoordig ook niet altijd. Pas als jij weet wat jij een gedicht vind, kun je een gedicht schrijven.

Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken? 

Soms schrijf je gedichten en kom je er niet helemaal uit. Natuurlijk er zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij het dichten.
Soms heb je een woord waar niets op rijmt, je kan dan een synoniem zoeken. Bijvoorbeeld het woord Twaalf. Er rijmt niets op twaalf. Je kan dan het woord dozijn gebruiken, daar rijmt meer op.  Ik gebruik om synoniemen te zoeken vaak www.synoniemen.net .
Ook om rijmwoorden te vinden gebruik ik een tool. Een rijmwoorden boek dat ik zelf erg prettig is  Mick´s Rijmwoordenboek. Met deze twee websites ben ik er van overtuigd dat iedereen een goed gedicht kan schrijven.

Welke vorm gebruik je?

Ik gebruik meestal in mijn gedichten het vrije vers, soms gebruik ik het pantoum of een elfje. Verder gebruik ik van kwatrijnen, gedichten van vier regels. Voor mij is ook het rijmschema en het metrum belangrijk, maar is dat ook voor jou belangrijk? Eigenlijk zou je als dichter alle dichtvormen eens uit moeten proberen. Je kan deze lijst allemaal eens proberen. Zo kun je kijken welke  dicht vorm voor jou het prettigst is.

Je kunt ook kijken naar rijm en metrum. Ik vind zelf dat mijn beste gedichten rijmen. Niet elke gedicht hoeft te rijmen. Verder vind ik metrum ook belangrijk maar bij mij is dit een vorm van tial en error. Ik probeer dit gewoon uit en hoor van zelf wat past. Kijk eens op deze site voor rijm en metrum en een paar oefeningen. Ik zal hier later meer over schrijven, over metrum en rijm.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over hoe je moet dichten. Deze onderstaande boeken vind ik erg goed. Je kunt op de boeken klikken voor meer informatie.

gedichten leer het met dit boek

dichten doe je zo

ik schrijf gedichten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar moet volgens jou een gedicht aan voldoen? Vertel mij erover in de reacties.

 

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: