Blog,  gedichten over persoonlijk ontwikkeling,  Persoonlijke ontwikkeling

Hoe overwin ik mijn writersblock.

Iedereen moet weten wat je tegen een writersblock moet doen. Waarom? Omdat iedereen wel iets moet schrijven en iedereen er ook wel eens tegenaan loopt dat dit niet lukt.Waarschijnlijk ken je het wel. Je moet een belangrijke tekst schrijven en ja hoor: leeg is je hoofd! Blanco. Een grote witte pagina. Natuurlijk weet je globaal wat je wilt gaan schrijven. Sterker nog, je bruist van de goede ideeën. Maar hoe diep je ook graaft in je geest, de juiste woorden lijken onvindbaar, onmogelijk of je weet geen eens hoe je ze schrijft. Al je enthousiasme om die pakkende tekst op papier te zetten is als sneeuw voor de zon verdwenen. Laat die tekst maar zitten, hoor ik je denken. Dit is niet aan mij besteed, ik stop ermee! Waarschijnlijk heb je een writersblock. Een soort van kortsluiting in je hersenen en dan in de categorie ‘precies op het verkeerde moment’. Want die tekst moet natuurlijk gewoon af. Wat nu?
De volgende stappen helpen meestal bij mij.

1. Ga staan

Ja echt sta even op. Neem een krachtige houding aan. Zet je handen in je zij. Merk dat je nieuwe energie krijgt. Nee? Spring dan even, maar kniebuigingen wees even actief in met lichaam en ga voor een kort moment uit je hoofd.

2. Ijsbeer en citeer.

Begin de woorden die je in je hoofd hebt hardop te citeren. Schaam je vooral niet: ’s werelds meest befaamde profeten deden op een dag niets anders dan citeren. Focus je niet te veel op de inhoud van de woorden. Het gaat om het proces, resultaten zijn voor later. Loop gerust heen en weer of spring er weer bij.

3. Visualiseer

Sluit je ogen en visualiseer je boodschap. Visualiseer je verhaal. Is je boodschap dat jouw bedrijf een goede dienstverlening heeft, zie dan voor je hoe je bedrijf zijn klanten bedient. Visualiseer ook de doelgroep die je toespreekt. Zijn dat potentiële klanten, haal je het gezicht van een klant dan voor de geest. Maak in je hoofd een film van je boodschap, een reclame spotje of een powerpoint presentatie.

4.Verplaats je in de lezer

En dan het belangrijkste. Verplaats je in de lezer van je tekst. Stel jezelf de vraag wat de lezer nodig heeft om aan jouw schrijverslippen te blijven hangen. Wat wil hij weten, wat wil hij horen? Het antwoord spreek je uit. Hardop. Resulteert dit in een vrolijke boodschap, breng deze dan stralend en vol passie over. Spring, dans en zing! Is het een ernstige boodschap? Vertel het dan vol medeleven en compassie.

Pas als je al deze stappen hebt uitgevoerd, ga je weer achter je computer zitten. Je zult zien dat het schrijven opeens een stuk gemakkelijker gaat. En schrijven wordt zo ook gewoon een stuk leuker!
Heb jij wel eens last van een schrijvers blok? Wat doe je hieraan?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: