motiverend briefje
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Hoe motiveer ik mezelf: 11 tips.

Motivatie, het lijkt bijna iets onbereikbaars. Er zijn van die dagen dat alles mee lijkt te zitten. Ik voel me dan gemotiveerd, vol energie en glimlach de hele dag. En er zijn van die dagen dat ik geen inspiratie heb. Ik voel me moe en chagrijnig en heb geen inspiratie. Ik lijk alles verkeerd te doen.  Soms is daar een goede reden voor en soms ook niet.  Motivatie blijkt niet oneindig te zijn.

Motivatie kan van buitenaf komen. Een complimentje, een goed salaris, maar ook likes en een comments op mijn facebookpagina zijn motiverend voor mij. Ook zijn er demotiverende dingen en opmerkingen. “zit je nu nog steeds achter de computer?” of “wat kinderachtig dat je niet alleen naar de tandarts durft” zijn demotiverende opmerkingen die mij soms tegenhouden. Ik vind het moeilijk om mijzelf te motiveren, om positief te kunnen zijn. Ik heb soms echt externe motivatie nodig.
Toch ontdek ik zo langzamer hand steeds meer wat ik kan doen om mijzelf te motiveren. 

1 Stel jezelf ‘s morgens vragen die je door de dag heen helpen. 

Waar ben ik dankbaar voor? Waar ben ik naar onderweg? Welke doelen heb ik vandaag?  Je onderbewuste zal haar uiterste best doen om je vragen te beantwoorden en je in die richting te sturen.

2 Start altijd met de zwaarste taak.

Dit is heel simpel. Als je deze taak eenmaal gedaan heb valt alles mee. een simpel voorbeeld. De tandarts begon bij mij met een wortelkanaal behandeling in een kies die ontstoken was. Ze had geen andere optie. Een verdoving in ontstoken weefsel doet pijn maar de wortelkanaalbehandeling van afgelopen vrijdag was daardoor een eitje. (Al blijf ik nog wel angst voelen voor de tandarts)

3 Doe het in kleine stapjes.

Kom je er niet aan toe om met de zwaarste taak te beginnen kijk dan of je die taak in stukjes kunt hakken. Lukt het je niet meteen meteen bijvoorbeeld je huis op te ruimen, start dan met je bureau, slaapkamer, koelkast? En beloon jezelf daarmee. Tip: iemand (je partner) leren het huishouden te doen, begin met hele kleine stapjes en geef daarna een grote beloning.
Door kleine stapjes motiveer je jezelf en anderen om door te zetten.

4 Doe alsof.

Ook al voel je ongemotiveerd en heb je totaal geen zin. Doe alsof. Lach! Straal en zet jezelf totdat wat je vandaag moet doen. Doordat geest een lichaam elkaar beïnvloeden voel je je binnen no-time gemotiveerd. Probeer het maar eens: lach. Glimlach de rest van dit artikel en je zult merken dat je na het lezen van dit artikel kramp in je kaken hebt, maar ook een stuk vrolijker bent.

5 Stop met jezelf vergelijken.

Dit is de grootste motivatie killer.  Er is altijd wel iemand die succesvoller is. Richt je op jouw resultaten en hoe je dit kunt verbeteren.

6 Stap uit je comfortzone.

Je doet wat je deed en dus krijg je wat je altijd kreeg. Om gemotiveerd te blijven moet je uit je comfortzone stappen. Ga nieuwe uitdagingen aan. Dit is zeker niet altijd makkelijk. Doe iets nieuws. Een gebrek aan motivatie komt soms ook door verveling.

7 Gooi je perfectionisme de deur uit.

Perfectionisme zorgt voor vermijding van risico’s, uitstelgedrag en vertraging. Je bent goed zoals je bent. Perfectionisme is niet nodig. Lees hier wat je er aan kunt doen. 

8 Omring jezelf met positieve mensen.

Motivatie is besmettelijk. Door je te omringen met positieve mensen kun je met elkaar het verschil maken.

9 Vraag aan anderen om je te motiveren

Lukt het je niet aan om jezelf te motiveren, vraag andere je te motiveren. Spreek dan wel duidelijk uit wat voor jou de beste motivatie is. Complimentjes doen het bij mij altijd goed. Voor mijn blog doen likes en comments het goed. Negatieve reactie werken voor mij niet. Een kleine competitie kan goed zijn voor de een maar funest voor de ander. Spreek dus uit wat jou motiveert en hoe men jou kan motiveren.

10 Zoek een motivatie coach.

Er zijn verschillende goede coaches.  Zoek er een gespecialiseerd in motivatie. Of word je eigen lifecoach.

11 Vier je succes

Vier je successen. Schrijf er over en blog er over. Spreek ze uit. Drink er een drankje op of trakteer je collega’s op chocolade. Noteer ze en deel ze. Want hoe snel vergeten we niet onze successen.

Heb jij nog ideeën om gemotiveerd te blijven. In het kader van punt 9. Wil jij mijn berichten liken of like mijn Facebook pagina. Het motiveert mij om door te gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: