Hoe maak je van je (negatieve) emoties superkrachten? 25 dingen waar jij altijd controle over hebt.
Blog

Hoe maak je van je (negatieve) emoties superkrachten?

Emoties, soms haat ik die krengen, soms zijn ze mijn inspiratie bron voor mijn gedichten (zoals deze en deze ) en verhalen (deze en deze) . Van tijd tot tijd voel ik emoties die maar moeilijk te benoemen zijn. Een enkele keer zijn mijn emoties zo heftig dat ik de controle (bijna) verlies. Heb jij dat wel eens gehad? Het moet mogelijk om daar anders mee om te gaan. Maar hoe maak je van je (negatieve) emoties superkrachten?

Toen ik jaren geleden, in een ander leven en bij een andere werkgever, werd weggestuurd omdat ik overspannen zou zijn. “Ik kan niet meer” schreeuwde ik tegen die nietsvermoedende meneer op het station. ” Ik ben zo boos op de giftige mens” zei ik tegen iedereen die maar even leek te luisteren in de trein, terwijl de tranen over mijn wangen stroomde. ” Het is me allemaal te veel. Ik kan de dingen niet meer aan. “huilde ik uit bij mijn moeder.

Geen controle

Ik had geen controle over mijn emoties, mijn emoties wel over mij. Ik had geen controle over mezelf, ik reageerde op de omstandigheden. Instinctief bijna. Dit is niet niet gek. Het is zelfs heel natuurlijk. Als er een tijger aan komst ren je weg. Alleen er zijn geen tijgers meer in mijn leefomgeving.

Als we rennen, missen we onze innerlijke ervaring. We geven keuzevrijheid over ons lichaam, gedachten en gedrag weg aan de omstandigheden. Als we tekens vluchten van onze emoties dan leren we er nooit mee omgaan., blijven we slachtoffer en is het moeilijker onze grenzen aan te geven.

Hoe krijg je controle over je emoties

Stap 1: Ervaar ze!. Begin met er niet voor weg te lopen. Vluchten van jezelf kan niet en dus ook niet voor je emoties.
Acteurs in opleiding leren dat emoties de brandstof zijn voor krachtige prestaties.
Probeer de volgende oefening eens?

Stel je een situatie voor waarin je ontzettend boos zou worden. Het mag acht gebeurt zijn, maar misschien ook iets dat je verzonnen of gelezen hebt.
Voel je boosheid. Voel wat de boosheid doet in je lichaam. Wordt je bewust van de trillingen in je benen, je hartslag en de krampen in je maag. Als je alleen ben gebruik je stem.
Schud de boosheid letterlijk van je af. Schakel over naar het voorstellen van een ontspannende, vredige scène. Voel wat dit doet met emotie!

Emotie ombuigen

Stap 2: Emoties ombuigen is de tweede stap om ze te kunnen controleren. Als je je zelf toe kan staan de emotie te voelen en bewust te sturen naar een andere emotie, wordt er niet meer geregeerd. Je kan je emoties zelfs gebruiken om jouw verhaal opnieuw te formuleren.

Emoties zijn er om gevoeld te worden, maar je hoeft er niet bij eentje te blijven. Toen ik overspannen was, ben ik weg gerend van mijn emoties. Letterlijk! Ik zocht en vond een andere baan.

In mijn nieuwe baan, waren er geen giftige personen. Ik wordt nog steeds overvallen door mijn emoties, maar steeds meer leer ik ze te controleren.
Als ik boos wordt om iets, moet ik er iets mee doen. Het is een teken dat er iets niet goed zit.
Het kan heel simpel zijn door even te vragen wat iemand bedoelt. Of al ik groot onrecht voel, net zo lang doorzeuren tot ik antwoorden krijgen waarom het zo gaat. Af en toe kan ik er ook voor kiezen om mijn boosheid of verdriet te laten gaan. De strijd is soms mijn energie niet waard.
Hierdoor kan ik de kracht van mijn emoties veel beter gebruiken, voor meer dan alleen mijn schrijven.

Superhelden en hun emoties

Er zijn in de verschillende superhelden werelden veel superhelden die hun emotie gebruiken. Die soms zelfs hun emoties nodig hebben voor hun krachten. Hieronder een lijstje met de superhelden. Weet jij er nog meer?

Phoebe Halliwell (Charmed)
Lantern Corps (DC Comics)
Black Lightning (DC Comics)
Wolverine (Marvel Comics)
Bruce Banner/The Hulk (Marvel Comics)
She-Hulk (Marvel Comics)
Bubbles (The Powerpuff Girls)
Fluttershy (My Little Pony series)
Super Sonic (Sonic the Comic)
Spike (Buffy the Vampire Slayer)

Meer lezen?

Misschen heb je interesse in de onderstaande boeken?

Superkrachten voor je hoofd: MINDGYM voor Kids
Emoties, wat moet ik ermee?
Omarm je emoties
De zeven spirituele wetten van superhelden: maak gebruik van je kracht en verander de wereld

Bron: The mindsjourmal

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: