vul niets in voor een ander
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Hoe luister je naar je gevoel (en weet je wel wat je voelt?)

Een knagend gevoel in je buik, een constante druk op je hoofd, onrust, zenuwen, enthousiasme. Voel je het ook wel eens en weet je waar het vandaan komt. Luister je wel een naar gevoel? Of volg je je verstand altijd. Misschien laat jij jezelf wel leiden door anderen en denk en voel je niets zelf. Soms twijfel je of weet je helemaal niet wat jezelf voelt. Zelf voel ik vaak van alles maar hoe weet ik nu wat ik voel? Ik weet heel vaak niet waar ik die spanning, kriebels, giegels, pijntjes van heb. Hoe luister je dan naar je gevoel?

Hoe komt het dat je niet weet wat je voelt?

Dat je soms niet weet wat je voelt, dat je niet weet wat belangrijk is kan door verschillende factoren komen.
Stress is met mate goed. Het geeft je kracht om dingen te doen, maar langdurige stress verlamd ook je emoties en het maakt het moeilijk je emoties te voelen. Als je overspannen raakt kun je vaak helemaal niet meer voelen en komt alles zo hard binnen dat je geen onderscheid meer kunt maken.
Iemand anders neemt besluiten voor je. Als je anderen altijd maar jouw weg laat bepalen, kom je nooit echt in contact met jouw gevoel. Dit kan heel subtiel en onopgemerkt gaan. Het hoeft geen eens zo te zijn dat diegene het bewust doet: de controle nemen. Zelf ben ik nogal volgzaam, een “people pleaser” en daardoor nemen anderen vaak te leiding. Als ik bewust volg omdat ik het met hen eens ben dan is dat prima natuurlijk. Maar heel vaak volg ik omdat het makkelijker is of ik heb het soms pas veel te laat door dat ik weer mijn grenzen ben over gegaan.
Je hoort nog de ‘stemmen ’van je opvoeders.. Natuurlijk hebben de meeste van onze opvoeders ons met de beste bedoelingen opgevoed, maar wat voor hen goed was hoeft dat niet voor jou te zijn. Daarbij is de tijdgeest ook totaal verandert en deze verandert alleen maar sneller, niet alles wat je hebt meegekregen is nu nog goed.
Onzekerheid kan je op veel verschillende manieren belemmeren je hart te volgen. Want kun je je hart wel vertrouwen (ja natuurlijk kan dat). Zekerheid is fijn en daarom kun je gevoelens omtrent alles wat die zekerheid weg neemt. Ik stopte tijden lang negatieve gevoelens over mijn baan weg want ik moest tenslotte blij zijn met de zekerheid van mijn baan. Daardoor kon ik niets veranderen en was ik braaf en volgzaam om uiteindelijk mijzelf voorbij te lopen.Hoe luister je naar je gevoel?

Luisteren naar je gevoel, je intuïtie, je onderbewuste, je hart is in onze tijd, van kennis is macht niet altijd gemakkelijk, toch wil je dat onderbuik gevoel betrekken in je beslissingen, omdat je merkt dat dit onderbuikgevoel vaak precies weet wat er moet gebeuren. Natuurlijk niet altijd en daarom is het ook belangrijk te blijven nadenken, maar wij hebben vaak de neiging teveel na te denken. Soms is niet nadenken zelfs het beste wat je kunt doen.
Ik deel hieronder graag vijf stappen om beter in evenwicht te komen met je gevoel en je verstand.

Herken je gevoel

De eerste stap om naar je gevoel te kunnen luisteren is je gevoel te herkennen. Waar komt je gevoel vandaan? Het begint vaak met observeren, zonder oordeel. Angst is vaak een slechte raadgever. Niet altijd dus herken en erken waar een angst vandaan komt. Stel je wilt een vriendin na een hele lange tijd een berichtje sturen. Je bent misschien bang of afgewezen te worden en dat houd je tegen. Dat is angst, onterechte angst, zal meestal blijken. De drang om contact te maken komt vooruit gevoel van vriendschap en liefde en die zijn vaak betere raad gevers.

Durf

Durf te luisteren naar je gevoel. Als er iets aan je knaagt, durf er bij stil te staan, het zit er en doen alsof je het niet voelt heeft geen nut. Doen alsof en het wegstoppen kost vaak veel meer energie. Je zult echter merken dat gevoel vaak op zoek is naar groei en vooruitgang, niet naar veiligheid en comfort. Je gevoel zal je vaak vertellen dingen te doen die ook weer angst op leveren, maar die misschien wel helemaal niet zo een slecht idee zijn. Gelukkig kun je oefenen uit je comfort-zone te komen. Hier lees je mijn tips
Durf te veranderen. Niets blijft bij het oude, verandering is bijna de enige zekerheid die we hebben. Durf er in mee te gaan. Durf ook te falen. Van falen leer je vaak het meest. Hier lees je hoe ik omga met het gevoel gefaald te hebben (en nee dat lukt mij zeker niet altijd op een goede manier)

Spreek je gevoel uit

Spreek je gevoel uit en laat je verassen door de reactie van je vrienden en familie. Wat zeggen zij! Je zult verbaasd zijn. Daarbij helpt praten er over. Als ik wel eens mijn twijfel uitspreek over mijn site, hoor ik vaak dat ze mensen het zo leuk vinden dat ik gewoon doe met mijn website en bundels wat ik wil doen en dat ze dat dapper vinden. Grappig want zo zie ik mijzelf dus helemaal niets. Soms hoor ik spontaan van iemand dat ik zo stoer ben omdat ik alles zo op orde lijkt te hebben en ook dat voelt vaak helemaal niet zo, maar geeft wel een kick en het vertrouwen dat ik goed bezig ben.

Je bent het waard

Je bent het absoluut waard om je intuïtie te volgen en om voor jezelf te kiezen, want jij kunt ook geweldig zijn en jij mag geweldig zijn!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: