hoe neem je afscheid
Blog,  Emoties

Hoe laat je iemand los?

Je vriend maakt het uit en voor jou kwam dat als een schok. Je vrouw wil van je scheiden en jij had dit niet zien aan komen. Een familielid is overleden en het lijkt of hij je hart heeft mee genomen. Het kan ook zijn dat je heel goed weet dat iemand niet goed voor je is, een giftig persoon bijvoorbeeld.
Je moet loslaten, uiteindelijk zal dat moeten, maar hoe doe je dat?

Je wilt dat iemand blijft

ren meisje
Je wilt dat iemand blijft

Als iemand bij je weg gaat blijft er een leegte achter die niet zomaar op te vullen is. Dit kost tijd, soms zelfs veel tijden.
Als iemand bij je weg gaat verlies je iets dat je niet wilt verlies en daar mag je best om rouwen.

Iemand loslaten, hoe doe je dat?

Het is niet gemakkelijk iemand los te laten, zelfs als het jouw keus is, blijft het moeilijk. Hoe doe je het dan toch?

Rouw

Je bent iets verloren en daar mag je om rouwen. Erken dat je rouwt.
De relatie is feitelijk overleden. Daarom kan het bij een scheiding ook precies zo voelen alsof een geliefde dood is. Je mag verdrietig zijn om het verlies. Laat je meevoeren op de golven van de rouw, zonder kopje onder te gaan. Vecht er niet tegen. Erken het voor wat het is: golven van emoties die je meeslepen door vreemde stromingen, terwijl je hart de ruimte krijgt om te helen. Rouw is een onderdeel van de heling.
Ook als niemand in je leven weet wat je doormaakt, weet niemand af van de persoon die je probeert los te laten kun je nog steeds je eigen pijn erkennen. Als je verdrietig bent, neem dan even een momentje om te zeggen: “Ik ben verdrietig, en dat geeft niks. Het wordt wel weer beter”.

Deel je verdriet

Huil zo veel als nodig is, maar zonder jezelf te isoleren. Praat met je vrienden, vertel hen hoe je je voelt, en luister naar hun advies.
Deel je verdriet met anderen. Ook al begrijpen mensen om je heen niet helemaal hoe je je voelt, moet je niet bang zijn om je verdriet met mensen die je vertrouwt te delen. Je hoeft je niet te schamen voor je verlies.
Toen ik laatste een voormalig vriend blokkeerde op socialmedia en besloot hem nooit meer offline te zien, was ik ondanks mijn besluit heel verdrietig. Na een paar dagen kon ik er eindelijk iets van zeggen tegen een vriendin en dan gaf zoveel lucht. Mijn advies is praat er dus maar over.

Haast je niet

Beloof jezelf dat je je niet hoeft te haasten. Het oude gezegde “tijd heelt alle wonden” is echt waar. Maar heling gaat wel beter als je op realistische wijze met je emoties omgaat, en als je jezelf de tijd geeft om te herstellen. We willen misschien liefst een snelle oplossing, maar uiteindelijk bestaat er geen snelle oplossing als we echt van iemand gehouden hebben. Accepteer dat het tijd kost om te helen en overhaast niets. Accepteer de tijd die nodig is om iemand los te laten

Neem kleine stapjes. Leef van dag tot dag.

Blijf vieren.

vier
platinumportfolio / Pixabay
Vier de goede momenten

Vier de overwinningen en de kleine stapjes die je maakt. Vier het als je niet meer aan haar denkt.
Als je stappen verder bent vier dan de relatie die je met die persoon had. Dat je zo een moeite hebt met die het loslaten betekend waarschijnlijk dat je veel goede momenten gekend hebt.
En als laatste vier je leven met de mensen om je heen. Met de mensen die je de afgelopen tijd het meest gesteund hebben.

Mocht je denken dat jou manier van omgaan niet goed is. Ga dan in therapie. Dat is niet iets waar je voor hoeft te schamen en wat heel erg kan helpen om iemand los te laten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: