Persoonlijke ontwikkeling

Hoe herstel je sneller in de stresvolle kersttijd (10 tips)

De maand december is koud en druk. Leuk voor sommige, minder leuk voor anderen. Misschien vind jij het ook te druk, of zie je op tegen de drukke kerst met schoonfamilie, en al hun kinderen (die te druk zijn naar jouw zin). Misschien is het de dagen er om heen wel verschrikkelijk druk op je werk, omdat het jaar moet worden afgesloten. Hoe laat je jezelf weer op? Juist nu is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Hieronder tien kerst tips (al kan je ze ook prima de rest van het jaar gebruiken)

Zorg dat je uit kan.
Wat je kan helpen om te ontspannen is het afsluiten van allerlei prikkels, zoals telefoontjes, what’s app berichten en social media. Plan 1 of 2 momenten op de dag waarop je tijd neemt om je telefoon te checken maar leg hem verder weg. “Offline is the new luxury!”

Verlaag je verwachtingen
Als jij hele hoge verwachtingen hebt van de feestdagen, kan het alleen maar tegen vallen. Als jij 10 verschillende dingen wilt doen en er lukken er maar 7, voel jij je waarschijnlijk ontevreden. Terwijl jij je er 5 voorneemt, en er lukken er 7 je veel meer tevreden zult voelen. Als jij verwacht dat het kerst dinner door een sterren kok is gemaakt kan je misschien teleurgesteld zijn.

Doe 1 ding tegelijkertijd
Probeer je te focussen op 1 activiteit tegelijkertijd en zorg dat je hier met je aandacht bij bent. Multitasken, het doen van meerdere taken tegelijkertijd, lijkt vaak handig maar onderzoek wijst uit dat dit juist vaak inefficiënt is en veel meer tijd kost. Dit omdat je niet goed kunt focussen als je jouw concentratie steeds moet verleggen. Spring niet van het gesprek met je zwager naar een gesprek met je nichtje. Focus je, rond de activiteit af en ga dan verder. Wedden ook dat iedereen veel meer geniet van de kwaliteit van jou gesprekken en activiteiten.Luister naar je lichaam in plaats van naar je hoofd
Als je gestresst bent, is je hoofd vaak vol met gedachten en gepieker. Herken dit als signalen van stress en verleg dan je aandacht juist naar je lichaam. Waar heeft je lichaam behoefte aan? Verwen je lichaam, neem even een bad, een wandeling of waarom doe je niet iets alleen voor jezelf op twee kerstdag?

Doe iets spontaans
Plan de feestdagen eens niet vol, maar kijk gewoon wat er komt. Of nodig de buren met oud en nieuw eens uit. Ga naar het bos met kerst.

Speel
Weet je nog als kind? Wat deed je het liefst. Je speelde. Ben je bij je ouders met jouw broers en zussen waarom niet jullie favoriete speelgoed van zolder halen en even spelen. Of jullie favo muziek van toen als kind. Zing mee met kinderen voor kinderen of ga hinkelen. (Kijk eens hier voor de leukste spellen)

Lach
Ben je geïrriteerd en prikkelbaar? Probeer er dan de humor van in te zien door de nodige zelfspot. Sowieso is lachen een hele goede remedie tegen stress. Lachen ontspant je spieren en het reduceert stresshormoon cortisol. Zoek dus mensen op met humor met wie je lekker kunt schuddebuiken. Overigens is het vaak al genoeg om je mondhoeken naar boven te krullen. Dat stimuleert je lachspieren en je hersenen maken er de bijbehorende gelukshormonen bij aan. En daar wordt je vanzelf vrolijk van!

Niet te veel van je ritme afwijken
Probeer niet te veel van je vaste ritme af te wijken door enorm te gaan uitslapen met de kerst. Hier zul je niet veel fitter van worden, of jezelf juist beroerder van voelen. Probeer een beetje in het ritme te blijven zodat de overgang als je straks moet werken niet zo groot is.

Ademen door je buik
Voel jij je in je weekend gestresst en opgejaagd, onderzoek dan eens bij jezelf hoe je adem haalt. Adem je door je buik of door je borst? Door je buik kun je veel dieper ademhalen dan door je borst, en dit levert veel meer ontspanning op dan door je borst te ademen. Voel jij je benauwd en kortademig, probeer dan eens een adem meditatie. Misschien kan je dit zelfs even samen met je zusje doen

Zorg voor een opgeruimd huis
De boel de boel laten kan even lekker zijn, maar is het niet veel fijner met een opgeruimd huis en opgeruimd hoofd het nieuwe jaar te beginnen.

En maak je van deze tips goede voornemens?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: