Blog,  Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

Hoe accepteer je anderen zoals ze zijn.

Enige tijd geleden schreef ik over het lange tenen syndroom. Over de gevoeligheid van mensen in de huidige tijd. Ik heb soms moeite met snel gekwetste mensen. Wat zou er gebeuren als ik die mensen zou accepteren zoals ze zijn. Of een vriend die tegen een probleem aanloopt waar jezelf al mee geworsteld hebt. Je wilt graag helpen maar hij wil niet geholpen worden. Irritant! Maar wat nu als ik hem kon accepteren zoals hij is? Het zou een hoop frustratie schelen. Het zou rust geven. Maar hoe doe ik dat dan?

Je kunt mensen niet veranderen

Je ziet mensen graag gelukkig en wilt graag mensen helpen. Ook heb je het idee dat de klagers om ons heen niet echt gelukkig zijn, maar ja je kunt mensen nu eenmaal niet veranderen. Mensen veranderen alleen als ze dat zelf willen.
Er zit zelfs nog een risico in jouw kant en klare antwoorden. Mensen moeten hun eigen lessen leren en hun eigen fouten maken, daar leren ze vaak het meest van. Sommige mensen kunnen zelfs helemaal niet van anderen leren.
Ieder mens bewandelt zijn eigen weg en dat is ok natuurlijk. Gelukkig is iedereen anders. Sommige mensen willen niet geholpen worden. Misschien zien ze jou hulp niet zitten. Maar het hoeft ook helemaal niets met jou te maken te hebben. Ze houden misschien wel van drama, zijn gewoon giftige personen en nog niet klaar voor veranderingen. Het enige dat jij kunt doen is dit accepteren, maar hoe dan? Hoe kan je leren jezelf te blijven, dankbaar en gelukkig te zijn met die verschrikkelijke collega, onuitstaanbare schoonvader of arrogante buurman?

Acceptatie

Als jij gefrustreerd raakt van mensen kun je ze natuurlijk uit de weg gaan, maar je kan niet iedereen uit je leven schoppen. Dus wat dan? Het enige waar jij controle over hebt is jouw gedrag en jouw houding ten opzichte van anderen.

– Besef dat ieder mens zijn of jaar eigen pad bewandelt. Iemand die bezig is met meer rust zal niets hebben aan jou adviezen hoe je meer geld kan verdienen. Iemand die alleen aan zijn carrière denkt is niet bezig met het krijgen van een kind of een partner. En dat is allemaal prima
– Niemand moet iets. Jij niet, ik niet en ook anderen niet. Jij bepaalt niet wat “hoort” en ook niet wat “normaal”is
– jouw manier is slechts een manier, er zijn veel meer wegen naar Rome
– praat minder en luister meer
– geef geen ongevraagd advies. Door ongevraagd advies vinden mensen je trouwens ook vaak minder aardig.
– Ieder mens is een wonder, doe je best om van iedereen te houden.
– Wees de verandering die je zelf wilt zien. Leer mensen door een voorbeeld te zijn.

Loslaten en accepteren is niet altijd makkelijk maar geeft echt ontzettend veel rust.

Tips over dit onderwerp? Ik vraag er nu om dus laat een reactie achter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: