Blog

Het lange tenen syndroom

Ik las gister op mynd, een stuk van Vala van den Bomen over hoe we in Nederland Zeiken (lees dit stuk hier). Ze beklaagt zich over de politieke correctheid en de lange tenen in Nederland. We worden steeds gevoeliger. Ik ben het zo met haar eens, ik wordt zo moe van de gevoeligheid in Nederland, van die mensen die van de daken schreeuwen dat vrijheid van meningsuiting het grootste goed is, maar zich “gekwetst” voelen als mensen het niet met ze eens zijn. Als jij ook zo iemand bent lees dan maar niet verder.

Dapper
Ik vind het dapper dat zij zich zo op deze manier durft uit te spreken. De zwarte pieten discussie komt mij mijn neus uit maar ik durf er eigenlijk niets over te zeggen, want ik ben bang mensen te kwetsen. Ik ben banger voor kritiek dan ik wil toegeven. Mijn zwarte piet mag dan wel zwart zijn, deze heeft niets met slavernij of gekleurde Nederlanders te maken. Zwarte piet is zwart van het roet. Dus witte pieten en grijze pieten er tussen zetten zou ik niet erg vinden, want die zijn dus gewoon minder vaak door de schoorsteen gegaan. Als je echter nog dieper in mijn hart kijkt, ben ik van mening dat Sinterklaas maar helemaal weg moet blijven uit Nederland. Het is een leugen die wij aan onze kinderen vertellen. En bijna 30 jaar na dato ben ik nauwelijks van de schok bekomen dat iedereen tegen mij loog over Sinterklaas. Ook hier zal ik wel weer mensen mee kwetsen, al is dat niet mijn bedoeling.
Er zijn meer mensen zoals ik, maar wij behoren tot de minderheid en dus zeg ik mijn mening niet te vaak, want ik zie het genot van meerderheid die Sinterklaas wel wil vieren. En ik gun ze dat wel.

Ik wil je niet kwetsen
Roepen dat je ‘gekwetst’ bent is manipulatief, tenminste heel vaak. Daarmee zeg je namelijk bijna dat ik het het bewust deed en dat ik met opzet geen rekening met jou gehouden heb. Dat is niet waar. En hoe kan je gekwetst worden door iets dat niet bestaat?
Nog minder wil ik de slachtoffers van #metoo kwetsen maar je was er toch zelf bij? Je had toch een keuze, je kon er voor kiezen de rol/baan niet te nemen? Geef toe dat je moeite had met nee zeggen. En waarom kom je er nu pas mee? En nog belangrijker waarom kwetsen deze vragen jou? Zijn het geen legitieme vragen? Zeg mij gewoon dat je mijn vragen moeilijk vind, dan geef ik je een knuffel en gaan we door (als je het wilt natuurlijk)
Nog minder snap ik de genderneutraliteit. Ja ik vind het prima als een jonge een roze jurk aan wil of een meisje een maatpak en stropdas. En ja ik wil best proberen om je aan te spreken met meneer terwijl je een vagina en borsten hebt. Maar waarom wordt je zo boos als ik mij vergis?
Ik wil je niet kwetsen maar bijna iedereen een beetje te makkelijk gekwetst tegenwoordig.We zijn te gelukkig
Dat we tegenwoordig zo gevoelig zijn is niet de schuld van de media, ook niet van de nieuwe Nederlanders (waarvan de meeste allang niet meer nieuw zijn). Ik geloof dat we in Nederland gewoon werkelijk te gelukkig zijn. Zoals ik al eerder schreef (lees hier) zijn onze hersenen niet gemaakt om gelukkig te zijn. Onze hersenen zijn gemaakt om te overleven en om nageslacht te produceren. Omdat we minder hoeven te werken dan onze (groot)ouders net na de oorlog, omdat we in Nederland bijna allemaal een dak boven ons hoofd hebben en voldoende eten om van te leven gaan wij zeuren en zeiken. Dat doen onze hersenen nu eenmaal i.p.v dankbaar daar voor te zijn.

Samen leven
We zijn een samenleving. Dat niet wil zeggen dat iedereen het zelfde hoeft te doen of hoeft te vinden, want dat zou heel saai en grijs worden. Het betekent ook vooral niet dat als iemand het niet met je eens is hij (of zij) je persoonlijk aanvalt, beledigt of wil kwetsen. Je kan het er gewoon over eens zijn dat je het oneens bent. Die ander kan wel eens hele andere ervaringen hebben als jij en als mij.
Ga dus niet het kinderfeest voor anderen verpesten door stom te demonstreren of erger anders geaarden in elkaar te slaan. Discusieer op een nette manier.
We hebben lange tegen gekregen en iedereen is op zijn teentjes getrapt.
Ik wil eigenlijk zeggen zolang er geen halsmisdaad wordt gepleegd: Leef en Laat leven!

PS: als ik je per ongeluk gekwetst heb zullen we er eens rustig overpraten? 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: