Blog,  kracht/zelfvertrouwen,  Persoonlijke ontwikkeling

Goed voor je zelfvertrouwen: schrijf elke dag één ding op dat je geleerd hebt.

We zijn heel goed in grote doelen stellen, maar grote doelen kosten tijd en heel vaak stoppen we omdat de tijd er niet voor is of omdat we geen verbetering zien. Daarbij als we het al volhouden lijken we nooit tevreden. Het moet altijd maar beter hoger, beter, leuker, sneller, groter. Onderweg je successen vieren is iets wat ontzettend helpt. Het is ook goed voor je zelfvertrouwen. Het opschrijven van dingen die je leert helpt bij dit alles ontzettend en het kost nauwelijks tijd.

Schrijf je successen op

Schrijven
Free-Photos / Pixabay

Elke dag opschrijven wat je geleerd hebt lijkt misschien stom en nutteloos om te doen,  maar kan heel nuttig zijn.  Zeker de perfectionistische of ambitieuze mensen onder ons kunnen de neiging hebben om alleen maar te kijken naar verbeteringen, in plaats van dingen die we al bereikt hebben. Door dagelijks stil te staan bij wat je geleerd hebt, kan je meer waardering krijgen voor hetgeen wat je al behaald hebt in je leven. En dus je zelfvertrouwen te vergroten. Eigenlijk vier je elke dag je succes een beetje.


Reflectie

Daarnaast is het ook heel leerzaam om te zien wat je elke dag hebt opgepikt. Als je erover na gaat denken, is de kans klein dat je nog precies weet wat je twee weken geleden hebt geleerd. Door dagelijks een minuutje de focus te leggen op dingen waarin je jezelf kan verbeteren, bouw je eigenlijk automatisch een moment van zelfreflectie in je dag. Ook kan je het mooie inzicht krijgen dat je elke dag aan het groeien bent. Zonder dat je het überhaupt doorhebt.

Verbazingen

Ik schrijf niet altijd op wat ik geleerd heb maar soms ook gekke verbazingen die ik op een dag heb. Dit zijn niet perse leer puntjes maar kunnen dit later wel worden, soms als ik dan mijn lijstje nog een doorlees dan weet ik op die verbazing een plekje tegen. Het kwartje valt zeg maar.

Start small

Misschien denk je wel: ik leer helemaal niks op een dag. Dat is een hele logische gedachte, we zitten immers allemaal verworven in de dagelijkse drukte van het leven. Daarom kan het goed werken om klein te beginnen. Bijvoorbeeld dat je geleerd hebt dat je die ene shampoo niet meer moet kopen, omdat je haar er droog van wordt. Dat is ook al een heel handig leermoment. Niet alles in je leven hoeft je bestaan uit skyhigh successes. Denk groots, maar begin klein. Kijk onder aan dit artikel maar een naar puntje 4 in mijn lijstje.

Zwart op wit

Ook is het een positieve bijkomstigheid dat alles veilig op papier staat. Hierdoor vergeet je je (potentieel) geweldige ideeën minder gauw. Als je je leermomenten bijvoorbeeld achterin je agenda of in je telefoon opschrijft, weet je bijna zeker dat je er nog altijd op kan terugkijken. Daarnaast staan jouw inzichten ook op een plek waar niet iedereen ze zomaar kan zien. Je kan dus gewoon opschrijven dat je na 12 jaar autorijden, eindelijk hebt geleerd hoe je het oliepeil van je auto kan checken. Zonder dat gelijk iedereen het weet. Wel zo fijn, misschien. Je hoeft namelijk dit niet te delen zoals ik hieronder dus wel doe.

Mijn lijstje verbazingen een leringen van augustus

1 Er schijnt in Laren een leuk tentje te zijn om poffertjes te eten.
2 Als je bij het koffieapparaat eerst het water laat lopen zonder kopje is het tweede bakkie koffie veel lekkerder.
3 Een weg kan in kilometers langer zijn, maar wel sneller op de fiets. ( ik heb een sneller weg gevonden op de fiets. De weg is sneller door beter asfalt maar wel 800 meter langer.)
4 Heet een weekmenu bij de Chinees een weekmenu omdat je er een week mee kan doen?
5 Als bij het zelfde multifunctionele koffieapperaat eerst water laat lopen is het koude water veel kouder.
6 Als je dunner bent kan je beter tegen de warmte
7 Dönner gaat ook goed samen met de warmte.
8 Ik ben een domme vrouw als het gaat om mannen.
9  Na zonneschijn komt in Nederland heus eens regen.
10 Ik weet hoe SEO werkt

11 Er worden veel medicijnen weggooit in nederland
12 ik denk nog steeds te veel na
13 Ik ben groen, een beetje geel en sommige vinden mij blauw
14 Dominantie hoeft niet slecht te zijn.
15 Met een gekke zwarte vlek op je been wakker worden is niet gek als je met je pen in slaap valt.
16 Of je aan de ene kant van de weg fiets of aan de andere kant maakt een heel groot verschil.
17 Bitterbal is dat een sport?
18 Beoordelingen maken mij gestreesed
19 Ik ben nog steeds bang voor de tandarts
20 Hormonen maken je soms gek

21 Ik leer langzaam, nou en!
22 Je kan ook hoofdpijn krijgen als de spanning weer weg is.
23 Een lekke band is altijd onverwachts
24 Verwachtingen hoeven niet uit te komen en soms is dat  ten positieve
25 Mijn collega lijkt op mij (jammer voor haar)
26 Ik heb een verhaal geschreven wat ik niet zomaar wil aan iedereen wil laten lezen omdat het nogal duister is. Ik heb het wel heel dapper gepubliceerd. Lees hier
27 Ghosting is soms toch wel ok
28 Beoordelingsmomenten op werk blijf ik altijd spannend vinden.
29 Soms ben ik bang voor mensen
30 Soms ben ik bang voor mezelf.
31 Het is Goed voor je zelfvertrouwen: schrijf elke dag één ding op dat je geleerd hebt.

En wat denk je? Iets voor jou om dit op te schrijven? Kijk dan eens hier voor een leuk opschrijfboekje?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: