Blog,  kracht/zelfvertrouwen,  Persoonlijke ontwikkeling

Giftige mensen: hoe kun je toch van ze leren.

Giftige mensen hebben een diepgaand negatief effect op ons welzijn. Ze zuigen aan onze energie met verschillende soorten gedrag, of het nu constant kritiek leveren is, onophoudelijke jaloezie, behoeftigheid, dominantie of moedwillige manipulatie. Dit gedrag brengt schade aan onze emotionele en mentale gezondheid. Het kan zelfs lijden tot burn-out en depressie. Als het gaat om de omgang met giftige mensen, is de beste oplossing vaak om ze gewoon maar met rust te laten en ze ten koste van alles te ontlopen. Maar dit is niet bepaald gemakkelijk als de giftige persoon iemand is die het zelfde ruimten deelt met jou, zoals een collega, jouw leidinggevende, partner of een familielid.

Ik schreef eerder al een stuk over wat je doen aan giftige mensen.( Lees hier hoe ik denk dat je dat kunt doen.) Maar er is meer dat je kunt doen. Je kunt van de giftige mensen heel veel leren, onder andere over jezelf. En dat is misschien nog wel de beste wraak die je kunt nemen. Terwijl de giftige mensen in jouw omgeving je probeerde neer te halen, ben jij dan alleen maar gegroeid. 

Bij jeuk niet krabben.
De giftige mensen in jouw omgeving maken je het leven niet makkelijk. En vaak ook niet het leven van vrienden en vriendinnen. Ze zorgen voor een onvoorstelbare jeuk in je leven en toch zeg ik niet krabben. Kijk even verder dan het oppervlak en probeer er van te leren.

Weren en dan leren.
Nee, giftige mensen in jouw omgeving maken het leven er absoluut niet leuker op. Het beste is ze uit je leven te weren, maar zoals ik eerder al schreef is dat soms niet mogelijk. Wat je dan nog kunt doen is er mee om leren gaan en je er sterker door laten worden. Kun je dit uiteindelijk of zijn ze onverwachts toch vertrokken uit je leven dan kun je er misschien nog meer van leren.


Allergie test
Dat gene waaraan jij je nu zo ergert aan die ander is waarschijnlijk het tegenovergestelde van een goede eigenschap die jij bezit. Jij hebt daardoor een allergie voor de eigenschap die zo ver bij jou vandaan staat.

Laatst heb ik afscheid genomen van iemand die nogal hoog scoorde op het lijstje van mijn allergieën. Ze kon slecht luisteren en zag niet onze miscommunicaties, ik zag ze op het laatst wel en daarvan heb ik geleerd dat ik goed kan luisteren. Ze was star en dat leerde mij dat ik flexibel ben en goed kan improviseren. En als laatste ze kwam soms heel gemeen over en dat leerde mij over mijn empathie.
Ik zou haar bijna dankbaar moeten zijn voor de geleerde lessen, zij het dat ik ze liever in een meer vriendelijke omgeving had geleerd.

Daniel Ofman zegt dat je het meest kunt leren van mensen die jij niet mag en die je irriteren. Hier kun je er meer over leren. Ze vond ik zijn boek “He, ik daar” erg interessant. Je kunt het hier verkrijgen.

Irritante en giftige mensen kunnen je dichterbij jouw kernwaarden brengen. Heb jij wel eens iets geleerd van iritiante persoon waar je je al zo lang aan irriteert? laat het me even weten via de reacties.

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: