Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Giftige mensen: hoe ga je er mee om?

Giftige mensen hebben een diepgaand negatief effect op ons welzijn. Ze zuigen aan onze energie met verschillende soorten gedrag, of het nu constant kritiek leveren is, onophoudelijke jaloezie, behoeftigheid, dominantie of moedwillige manipulatie. Dit gedrag brengt schade aan onze emotionele en mentale gezondheid. Het kan zelfs lijden tot burn-out en depressie. Als het gaat om de omgang met giftige mensen, is de beste oplossing vaak om ze gewoon maar met rust te laten en ze ten koste van alles te ontlopen. Maar dit is niet bepaald gemakkelijk als de giftige persoon iemand is die het zelfde ruimten deelt met jou, zoals een collega, jouw leidinggevende, partner of een familielid.

Je herkent giftige mensen soms pas laat. Ze zijn sneaky en het gif is niet gelijk duidelijk. Als je het eenmaal herkent kan je het niet anders meer zien. Een van de giftige mensen in mijn omgeving bleek op het laatst altijd alleen te zitten. Niemand wilde meer in haar buurt zijn. Het was soms bijna zielig om te zien hoe iedereen zover mogelijk bij haar vandaan ging zitten. Voor mij heeft het lang geduurd voor ik besefte waarom dit was en het heeft lang (te lang) geduurd om zonder schade uit deze situatie te komen.

Hieronder deel ik vijf tips die je kunt doen als je omgaan met giftige mensen die ik in de afgelopen jaren heb geleerd.

Neem afstand van hun gedrag

Als giftige mensen iets van je willen of een rechtvaardiging van je zoeken voor hun slechte gedrag, zullen ze de schuld gaan leggen bij de persoon die ze proberen te manipuleren. Jou dus. Als voorbeeld kan ik een collega noemen die als ik haar aansprak op het feit dat ze niet luisterde, mij pijn deed, mij onder druk zette het altijd omdraaide. Ze begreep altijd wat ik voelde en dat ik het moeilijk vond als ik het idee had dat ik niet begrepen werd, maar dat lag volgens haar echt aan mij. Onthoud dus bij mensen  die zo manipuleren dat het niet aan jou ligt. Gelukkig had ik andere collega’s die mij dat telkens weer vertelde.

Neem afstand in de situatie
Probeer emotioneel afstand te nemen. Ze proberen gewoon onder je huid te komen. Laat de situatie los en kom op voor jezelf. Als je nu niet voor jezelf opkomt wordt het alleen erger en waarschijnlijk zal je het eerder meegemaakt hebben of nog eens mee maken, deze mensen azen op lieve mensen zoals jij en ik.
Laat ze weten dat hun gedrag niet wordt getolereerd. Het vermijden van confrontatie is de makkelijkste weg; maar als je te maken hebt met een toxisch persoon, is confrontatie vaak de enige manier om de situatie te verhelpen. Als we hun gedrag negeren en doen alsof alles in orde is, geven we hen het signaal dat zij hun slechte gedrag zonder gevolgen kunnen voortgezetten. Vaak wordt hun gedrag er alleen maar erger van, alles wat ze doen wordt immers getolereerd.

Confronteer ze met hun gedrag

Laat hen weten dat je hun gedrag niet goed vindt, niet accepteert. Maak ze duidelijk dat met dit gedrag er geen plaats meer is in jouw leven. Door op te komen voor jezelf kun je het ook eerder los laten.

Verlaag je niet naar hun niveau

Neem afstand, wees duidelijk en confronteer ze met hun eigen gedrag en vergeef hen. Doe je best om verder te gaan met je leven. Neem het gif niet in of over. Als je zelf boos en verdrietig blijft, geef je jezelf de giftige beker. Vergeving is liefdevol naar jezelf.

Als niets lukt, laat dan los

Als je alles hebt geprobeerd om de situatie te verbeteren, maar er geen verbetering komt of vooruitgang wordt geboekt, kies dan voor jezelf en je eigen weg. Laat ze jou positiviteit en vriendelijkheid niet afnemen.
Je kunt je leven in dienst stellen van dit probleem, maar als iemand niet bereidt is naar zichzelf te kijken, enige zelfreflectie wil toepassen en/of bereidt is de verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gedrag (niet wil inzien hoeveel schade er aangericht is en wordt), dan is en blijft jouw inzet verspilde energie. Deze energie kun je beter positief inzetten voor je eigen welzijn en geluk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: