Ghosting: Hoe ga je er mee om?
Een trend op dating gebied waar je niet meer omheen kan is Ghosting. Het is de nieuwe vorm van “het ligt niet aan jou maar aan mij” maar dan op een wat andere manier. Je verstuurt bijvoorbeeld een bericht naar je geliefde voordat je gaat slapen maar je krijgt geen antwoord. Misschien ligt hij of zij al te slapen? De volgende dag verstuur je nog een bericht en je krijgt wederom geen antwoord. Je belt je geliefde op maar het gesprek wordt niet beantwoordt. Wat is er aan de hand?
Wat is ghosting?
Het is mogelijk dat je een slachtoffer bent geworden van ghosting. Ghosting betekent dat een persoon tijdens het daten opeens van de aardbodem verdwijnt en niets meer van zich laat horen. Uit recente cijfers blijkt dat 50 procent van de mensenn dit meegemaakt heeft en een gelijk percentage heeft het ooit zelf eens gedaan. Ik ken beide kanten. Soms is het zo moeilijk om te zeggen dat je klaar bent met iemand dat het makkelijker om iemand te negeren. Egoïstisch? Ja absoluut. Eerlijk? Nee niet echt, weet ik helaas uit een van mijn laatste ervaringen op gebied van dating. (Lees hier het gedicht dat ik er over schreef)
Voor het slachtoffer van ghosting zijn er alleen maar vraagtekens en veel onduidelijkheid. Degene die de ghost is in het verhaal gaat ervan uit dat ghosting de minst pijnlijke manier is om het contact te verbreken, maar dat is dus niet waar. Het is juist de meest pijnlijke manier en duurt veel langer daar overheen te komen, want ja misschien is er nog een kans.
Het gesprek om het uit te leggen op een menselijke manier wordt vermeden en in plaats daarvoor komt ghosting om de hoek kijken. Hoe ga je hiermee om?
Ga niet gelijk van het ergste uit.
Als je geen berichten meer ontvangt dan betekent dit niet altijd dat er sprake is van ghosting. Wie zegt immers dat er niet iets anders aan de hand is? Het is mogelijk dat je geliefde zich isoleert door emotionele problemen die niets met jou van doen hebben. Ga niet meteen van het ergste uit en probeer om erachter te komen waarom je genegeerd wordt. Als je merkt dat de persoon gewoon op het werk verschenen is, met vrienden afspreekt of andere dagelijkse activiteiten uitvoert, terwijl je nog steeds geen teken van leven ontvangen hebt dan is er mogelijk sprake van ghosting.
Geef de ander ruimte
Als iemand plotseling niet meer van zich laat horen dan kan het teken zijn dat het te intensief is geweest. Vooral als iemand lange tijd single is geweest kan een relatie tot een benauwd gevoel leiden. Misschien heeft de persoon even de tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen. Geef de persoon wat tijd om op je berichten terug te komen. Honderden berichten versturen in de hoop dat je dan wel een reactie krijgt doet niemand goed. Zoek in de tussentijd iets om je bezig te houden. Je leven draait om meer dan alleen je geliefde. Neem wat tijd voor jezelf, ga sporten, besteed tijd aan je hobby of doe wat leuks met vrienden. Als hij binnen een week niet reageert dan kun je ervan uit gaan dat hij of zij dit ook niet meer gaat doen.
voorbij is voorbij
Als het voorbij is dan is het tijd om door te gaan. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je geen antwoorden krijgt op je vragen maar zo werkt het nu eenmaal als de ander op een onvolwassen manier het contact verbreekt. Het belangrijkste is nog wel dat je je realiseert dat het niet aan jou ligt of de manier waarop je je liefde toont. Het toont alleen maar aan dat de persoon die het je aandoet niet het lef heeft om het in je gezicht te zeggen. Geef jezelf even te tijd om erover heen te komen. Zorg goed voor jezelf, schrijf het van je af. Lukt het niet om te schrijven praat er dan over.
Geef jezelf tijd om in de goede mindset te komen voordat je Tinder weer installeert op je smartphone. Begin er pas weer mee als je er volledig overheen bent en geaccepteerd hebt dat je het slachtoffer bent geworden van ghosting.
Mocht jij een Ghost zijn beantwoord dan nog een keer een berichtje. Schrijf die brief of die email. Laat weten dan je niks meer met de ander te maken wil hebben dan kan hij of zij het afsluiten.

