Blog,  overig

Ga spelen (4 tips)

Spelen is goed voor iedereen,niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. Het helpt je herstellen van stress en angsten. En het maakt je leven geweldig.
Ga je mee spelen? 

 

Spelen

Spelen is de snelste en leukste manier om stress, burnout, angsten en neerslachtigheid te verhelpen. Het helpt je om beter om te gaan met de grote, serieuze wereld van de volwassenen.  Je kunt jezelf gewoon helemaal laten gaan.  De voordelen van spelen voor volwassenen zijn inmiddels uitgebreid onderzocht, want we maken onze levens te serieus, en daarmee verminderen we onze levenskwaliteit. Tijd dus om onze speelse kant te ontdekken.

tip 1 Spelen is nuttig

Als volwassene ben je vaak bezig met ‘nuttige dingen’ zoals geld verdienen, het huishouden runnen, studeren, kinderen grootbrengen etc. Het zijn de kinderen die zorgeloos mogen spelen . Wij mogen niet spelen of genieten, maar moeten serieus zijn.Leuk hoor! maar dat serieuze gedoe blijkt helemaal niet zo goed te zijn. Spelen is een van de meest nuttige vormen van psychisch herstel, van persoonlijke ontplooiing en dagelijks plezier.

Tip 2 Doe dingen omdat ze leuk zijn

In onze cultuur bestempelen we roze als een ‘meisjeskleur’ en blauw als een ‘jongenskleur’. We bestempelen ook sommige van de leukste activiteiten (springkussens, trampolines, glijbanen, zandkastelen bouwen etc.) als ‘kinderactiviteiten’.
Maar als een jongen roze een mooie kleur vindt, dan is daar toch niets mis mee? En als jij als volwassene dolgraag op springkussens springt, wie bepaalt dan dat dat ‘kinderachtig’ is?

Als jij iets leuk vindt – of als het je leuk lijkt – laat je dan niet vertellen wat je wel en wat je niet kunt of mag doen. De mensen die het hardst roepen dat je ‘kinderachtig’ bent, zijn vaak de mensen die diep van binnen het liefst mee zouden spelen, springen en dansen.

3. Vervang sporten door spelen

Veel vormen van sport zijn spel. Maar veel andere vormen van sport zijn saai – ontworpen voor serieuze volwassenen.

Stoeien, rennen, spelen en rondzwaaien met je kinderen is absoluut sport. Het is ook ontzettend leuk. Doe je aan hardlopen met een buddy? Stop eens met hardlopen, en speel gewoon tikkertje op de hardlooproute. Dan ga je vanzelf hard lopen, en hard lachen – train je meteen je buikspieren mee.

Als je meer speelt in de echte wereld (dus niet alleen achter schermen) dan krijg je automatisch een heleboel beweging. Kun je meteen een van die serieuze grote-mensen-activiteiten (sporten) van je lijstje wegstrepen.

4. Heb schijt aan wat mensen van je denken

Spelen als volwassene voelt soms ongemakkelijk. Vooral omdat ons geleerd is dat spelen voor kinderen is, en wij ons bezig moeten houden met serieuze zaken.

Om die reden is leren spelen – jezelf durven laten gaan – een geweldige manier om te werken aan je zelfvertrouwen. Je moet leren om schijt te hebben aan wat mensen van je denken.

Ga je met me mee spelen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: