schrijven, gelukschallenge
Blog,  overig

Ga schrijven. Het is goed voor je hersenen.

Mijn pagina heet Daniellevinkschrijft en toch lees je een getypte tekst. Veel van mijn teksten en al mijn gedichten heb ik echter eerst op geschreven. Ik bedoel met een pen op papier. Dat is misschien niet meer helemaal van deze tijd, maar ik vind het heerlijk. Vaak vind ik het ook makkelijker om inspiratie op te doen als ik een pen of potlood gebruik. Nu blijkt dat dit klopt, schrijven maakt je creatiever en er zitten nog meer voordelen aan.

Je gaat beter lezen en begrijpen.

Het is makkelijker dingen te onthouden als je ze eerst opgeschreven hebt. Ik weet dit ook nog van vroeger op school. Ik maakte spiekbriefjes maar had die uiteindelijk nooit nodig omdat ik wist wat op het spiekbriefje stond. Dit komt omdat de bewegingen van je hand dat deel van de hersenen aanspreekt dat je ook gebruikt om dingen te onthouden.
Door te schrijven met hand stimuleer je ook je lees centrum, waardoor lezen uiteindelijk makkelijker wordt. Bij typen activeer je 1 hersen gebied, bij schrijven maar liefst 3.

Van schrijven krijg je ideeën.

Ik schreef het al ik heb het idee dat ik veel creatiever ben als ik schrijf. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die verhalen en werkstukken schrijven met de hand, blijken uitgebreidere en meer creatieve ideeën te hebben. Wordt er een opstel op de computer getypt, dan is dat veel minder het geval.


Moet je dus brainstormen, ideeën aanleveren op het werk? Pak ouderwets een pen en papier weer op.

Schrijven verbetert de fijne motoriek.

Mensen die nog veel met de hand schrijven, zijn vaak beter met hun handen, omdat ze geleerd hebben meer gedetailleerd bezig te zijn. En dat is handig bij bijvoorbeeld het spelen van een muziekinstrument, of als er iets geklust moet worden.

Schrijven vermindert dyslexie.

Aangetoond is dat mensen met dyslexie minder vaak letters omdraaien als ze dingen met de hand schrijven. Ook blijken mensen met dergelijke taalproblemen makkelijker te kunnen lezen als ze regelmatig handmatig schrijven. Dat dit blijkbaar ook effect heeft als je niet meer de schoolgaande leeftijd hebt, blijkt uit mijn vorderingen. Sinds ik weer volop schrijf heb ik steeds minder last van die typisch dyslexie momentjes.

Mocht je dus iet meer zo vaak met pen en papier schrijven, ga het weer gewoon doen. Schrijf je boodschappenlijstje weer op een post-it. Koop een leuk notieblokje voor het maken van to-do lijstje. ( Het wegstrepen of doorkrassen wat je al gedaan hebt voelt heerlijk). I.p.v. een emailtje stuur die vriendin eens een handgeschreven brief.  Misschien dat het allemaal iets langer duurt, maar het is wel lekker mindfull en is goed tegen RSI

Meer weten?  lees ook:  11 wetenschappelijke redenen waarom schrijven goed voor je is. ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: