emotionele blokkades, kwetsbaar
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Hoe je emotionele blokkades kunt opheffen. Durf jij?

Ken je dat, dat er iets is dat je maar dwars blijft zitten? Je telkens in het zelfde patroon valt, maar niet goed weet hoe je dit kunt stoppen. Je lijkt telkens maar in de zelfde valkuil te vallen en hebt geen idee hoe je dit verandert. Gepieker dat maar niet wil stoppen, slachtofferdenken, negatieve starre gevoelens, gedachten en patronen. We hebben allemaal wel een lastige achilleshiel. Grote kans dat deze achilleshiel een (onbewuste) emotionele blokkade is, of zelfs meer dan 1 emotionele blokkade. Ik ben er al tegen heel wat aan gelopen, van die blokkades. Misschien juist omdat ik een gevoelsmens ben die te veel nadenkt.

Wat zijn emotionele blokkades?

Emotionele blokkades ontwikkelen zich vanuit angst, onzekerheid, een minderwaardigheidscomplex etc . Vandaag de dag zijn we over het algemeen gevoeliger voor emotionele blokkades, omdat we een grotere neiging hebben naar negativiteit in plaats van positiviteit.
Vanuit de maatschappij worden mensen continu gestimuleerd om te kiezen met het verstand en rationeel te handelen. Hoewel dit vaak aansluit bij het gevoel, kan er een conflict tussen verstand en gevoel omtstaam. Hoofd en hart kunnen tot verschillende conclusies komen! In balans komen met je gevoelsleven is niet altijd simpel, ook omdat dit zijn wortels niet heeft in de logica zoals ons verstand. Het verstand probeert continu de boventoon te voeren, en in gevoelskwesties kan dit tot botsingen leiden. Emoties zijn van korte duur: bijvoorbeeld boosheid, of angst als je schrikt. Maar als je emoties consequent onderdrukt, worden ze heftiger. Als deze heftigere emoties ook onderdrukt worden, kan het gebeuren dat je het moeilijk of onmogelijk vindt om deze emoties nog te uiten. Dit is een emotionele blokkade.

Blokkade opheffen

Het is niet altijd gemakkelijk deze emotionele blokkades te doen verdwijnen of op te heffen. Mijn ervaring is dat het soms ronduit een pijnlijk proces is. Dus durf jij? Ik hoop het voor je. Hieronder de stappen die mij vaak helpen bij al die blokkades. Als gevoelsmensen en overdenker heb ik nogal veel van die dingen dus...ervaring genoeg.

Ken de voordelen van je blokkades.

Die blokkades zitten er niet voor niets. Ze hebben ooit echt een functie gehad. Deze blokkades hebben je geholpen. Waar komen ze vandaan? Hebben ze nog nut? Een ander kan dit niet voor je beslissen. Je kunt een slachtoffer blijven van wat ooit die blokkades heeft veroorzaakt en je hoeft niet iets te gaan doen dat je een onveilig gevoel geeft. Je kunt in jou routines blijven hangen. Lekker veilig is dat. Je hebt deze keuze en deze helemaal aan jou. Weet dat je altijd deze keuze hebt, niemand mag jou er voor veroordelen dat je deze keuze maakt.

Accepteer wat is en laat los

Door te accepteren hoe het leven er nu uitziet en wat er gebeurd is, wordt het makkelijk om los te laten. Waarom? Omdat als je in je mind blijft knokken tegen wat er gebeurd is, het probleem zich voedt met meer energie. Je maakt het waarschijnlijk groter en krachtiger dan het in de realiteit is geweest. Door te accepteren wat er is gebeurd en het los te laten verandert er iets. Je zal merken dat het probleem in je geheugen minder krachtig wordt en minder greep krijgt op je geest. Daara ben je  niet meer zo overstuur als je eraan denkt. Je gaat je emotioneel minder aan het probleem hechten, waardoor het gemakkelijker is om het los te laten en om verder te gaan met je leven.

Vergeef
Als iemand je verkeerd behandeld heeft, kan dat een lange tijd pijn opleveren. Maar je hebt er wel een keuze in. Je kunt weigeren los te laten wat er is gebeurd en daarmee je relatie blijven dwarsbomen door het voorval telkens in je hoofd te herhalen. Je kunt ook kiezen om te vergeven. Accepteren wat er is gebeurd, maakt het makkelijker om te vergeven. Het is beter om niet te vergeven omdat je dat zou moeten doen. Ga op zoek naar een echte motivatie waarom je diegene zou willen vergeven. Vergeef omdat het beter is voor jezelf en het minder energie kost. Vergeven kan soms een pijnlijk proces zijn, maar uiteindelijk geeft het veel rust en lucht.

Richt je op wat je kan beïnvloeden in je leven

Het eindeloos herbeleven van gebeurtenissen in je geest verandert niets, tenzij je een tijdmachine tot je beschikking hebt. Afgeleid worden door verhalen in je hoofd waar je niets aan kunt veranderen, slurpen je energie op als een zwart gat. Vraag jezelf daarom af: waar kan ik mijn tijd en energie insteken zodat mijn leven een positieve wending krijgt? Als je de focus verlegt van wat je niet kunt veranderen naar dat wat je wel kunt veranderen, dan zal je merken dat het makkelijker wordt je zorgen los te laten.

Nogmaals loslaten

Als je eenmaal iets hebt losgelaten dan is de kans groot dat het uit gewoonte toch nog terugkomt. Laat het daarom nogmaals los. Hoe vaker je het loslaat, hoe minder het probleem terug zal komen en je leven negatief kan beïnvloeden. Het vergt even wat oefening, maar je zult telkens steeds makkelijker in staat zijn om de zorgen los te laten.Stop even

Stop even om na te denken over welke blokkades je jezelf dwingt te hebben. Er kunnen dingen zijn die je echt jezelf aan doet.
Een voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld de drang om geen nee te zeggen zijn. Hoewel we dit rationeel kunnen verantwoorden, leidt dit in ons gevoelsleven tot ergernissen en spanning als gevolg van dit gebrek aan assertiviteit. Dit kan zich vertalen naar stress, maar ook blokkades of zelfs ziektes.
en ander voorbeeld is de drang om altijd positief te denken: hier is in de regel natuurlijk niets mis mee, maar dit kan ook leiden tot het continue dragen van een masker en het wegstoppen van de eigenlijke gevoelens, die dan op hun beurt tot emotionele blokkades kunnen leiden.

Emotionele blokkades zijn niet gemakkelijk om te doorbreken. Ik weet dat ik er nog wel een paar moet doorbreken, maar ik ben voorzichtig met mijzelf.
Durf jij er aan te beginnen?

meer lezen?

De volgende boeken vind je mogelijk interessant

Oplossen Van De Binnenste Blokkades
SUCESS begint in het hoofd
Laat los

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: