effe dimmen, 12 energiezuigers die je beter achterwege laat
Blog,  kracht/zelfvertrouwen,  Persoonlijke ontwikkeling

Effe Dimmen

Ken je van die mensen die alleen maar zeuren. Zeur jezelf alleen maar? Waarom doe je dat? Waarschijnlijk omdat je denkt in problemen. Onderzoek wijst uit dat de meeste gedachtes die wij hebben negatief zijn. Denken in problemen brengt ons niet veel verder. Het verlamt, het zorgt voor negatieve gedachten en daarmee negatieve gevoelens en overtuigingen. Je zou er nog stress van krijgen! Mensen die denken in mogelijkheden, stralen positiviteit uit en werken als een magneet op positieve mensen en situaties. Maar hoe stop je daar nu mee?

Denk in mogelijkheden.

Dimmen (denken in mogelijkheden vergt enige oefening, maar het gaat je zeker een positiever gevoel opleveren. Ik heb het over koste wat kost positief denken, want je mag af en toe best klagen, want ook dat kan soms helpen.

Door te denken in mogelijkheden ben je niet langer het slachtoffer van een situatie, maar kun je verantwoordelijkheid nemen en oplossingsgericht werken.

Gebruik de kracht van jouw team.

Verzamel een team om je heen. Bedenk samen oplossingen voor jou probleem. Samen kom je vast tot meer oplossingen.
Deel met anderen waarom je doet wat je wil doen. Kies personen uit die jou willen en zullen stimuleren. Bedenk wie jou verder kan helpen. Durf te vragen.

Focus op positieve kant

Het leven zou zo’n stuk leuker zijn als we eens wat positiever naar dingen zouden kijken. Als we wat meer zouden dimmen (denken in mogelijkheden) in plaats van dippen (denken in problemen). Daar hebben ze tegenwoordig een prachtige term voor: omdenken. Omdenken is de denktechniek om problemen te veranderen in mogelijkheden. Iemand die dit erg goed kan, is Berthold Gunster.
Een aantal strategieën van het omdenken die mij helpen deel ik graag.


Accepteren

De werkelijkheid aanvaarden zoals die is en kijken wat je ermee kunt. Soms gaat dit gepaard met vergeving en met loslaten. Soms moet je iets gewoon anders vasthouden.

Bekrachtigen

Kijken naar wat er goed gaat en hoe je dat kunt versterken. Wat kun je goed, oefen daarin en wat kunnen anderen goed, complimenteer ze. Je kan mensen veel beter sturen door vooral te focussen op wat je wilt dat ze doen dan ze af te wijzen op bepaald gebied.

Focussen

Je richten op wat je wél wilt in plaats van wat je níet wilt. Waar mee bezig bent lijk je aan te trekken, dus richt je op waar je heen wilt. Focus!

Elimineren

Stoppen met wat niet (meer) werkt. Dit is misschien wel de meest moeilijk strategie. Stop met dingen die je te veel kosten. Laat mensen en dingen los als het daar tijd voor is en vooral giftige mensen. 

Etaleren
Bewust tonen wat je normaal gesproken juist wilt verbergen. Dapper!

En ga jij ff dimmen!!!!

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: