Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Eetbuien? 5 tips die een beetje helpen.

Je voelt je rot en je neemt iets lekker. Heel even voel je je beter. Je zit op de bank en neemt als altijd iets lekkers. Je loopt in de reclame automatisch naar de koelkast en eet alles wat er in ligt.
En daarna voel je je dan weer schuldig. Kun je daar vanaf komen? Vast. Je kunt het! het zal niet makkelijk zijn maar waar een wil is is een weg. Een koekje afwijzen maakt je echt niet ongezellig.

Wees een vriend van jezelf

Veel vrouwen veroordelen zichzelf als ze somber of verdrietig zijn. Maar daarmee doe je jezelf dubbel pijn. Als je tegen jezelf vecht zijn er geen winnaars. Als je stopt met vechten tegen jezelf ontstaat er ruimte voor nieuwsgierigheid. Er vallen je mooie dingen op als je liefdevol en nieuwsgierig naar jezelf gaat kijken. Je komt er misschien achter waarom je overeet en wanneer. Misschien heb je net als ik wel de volgende gedachtes. “Ik kom hier toch nooit vanaf, dus dan kan ik er net zo goed aan toegeven” en “Ik ben toch al dik en ongezond dus die zak chips kan er ook nog wel bij”. Schrijf voor jezelf eens op welke gedachtes jij hebt voor en na een eetbui. Bekijk deze gedachtes vervolgens eens kritisch: kloppen ze wel echt? Op deze manier ga je je gedachten herkennen en kun je leren om de niet helpende gedachten de veranderen in helpende gedachtes. Herhaal deze helpende gedachten vervolgens vaak, tot vervelens toe. Zo gaan de gedachten echt bij jou passen en wordt het steeds makkelijker ze in te zetten op de meest moeilijke momenten.

Neem vaker pauze

Nog even een wasje draaien, snel die paar e-mails wegwerken… De meesten van ons hebben de neiging onze dagen behoorlijk vol te stoppen. Vaak zijn de momenten dat je –qua snackgedrag- voor de bijl gaat, de momenten dat je eigenlijk moe bent.
wanneer we moe zijn, en ons ‘wilskrachtreservoir’ leeg raakt, neemt het primitieve deel van de hersenen het over.  Dat primitieve deel wil geen verstandige keuzes maken, maar toegeven aan het verlangen naar genieten, naar lekkers. Om te zorgen dat het wilskrachtreservoir op peil blijft, is het belangrijk pauzes te nemen.
Daarbij speelt stress een nog grotere rol dan we altijd denken. Als je langdurig blootgesteld wordt aan deze stresshormonen heeft dit een verhoogde eetlust als gevolg. Stress is namelijk heel hard werken voor je lichaam en hierom zal je lichaam vaker een hongergevoel afgeven dan normaal. Bovendien zal dit niet altijd de waarheid zijn: ook als je net een maaltijd op hebt, kan een gestrest lichaam een hongergevoel afgeven. Bij aanhoudende stress is ook nog eens de behoefte aan vetten en koolhydraten vergroot, waardoor je sneller naar ongezond voedsel zult grijpen. Plan dus iedere dag een moment van ontspanning in. Dit kan van alles zijn, zolang het maar bij jou past en je er voldoening van krijgt.

Stop met diëten

Diëten bevorderen alleen maar de eetbuien tussendoor. Je blijft trek houden, vaak in etenswaren die je niet mag. Je zult een groeiende behoefte voelen om even aan de regels van je dieet te ontsnappen. En als je toch een moment van zwakte hebt, wil je deze ook optimaal benutten. Het gevolg is dat je in een korte tijd heel veel gaat eten waarna je spijt hebt.

Daarna wil je misschien nog strenger gaan diëten, etcetera. Natuurlijk is het heel erg moeilijk om te stoppen met volgen van diëten als je niet tevreden bent over je lichaam. Je zult echter merken dat als je simpelweg een paar gezondere alternatieve keuzes maakt ten opzichte van je normale eetgewoontes het een stuk gemakkelijker wordt om een eetbui te voorkomen. Hiernaast zal je echt niet aankomen door deze veranderingen en waarschijnlijk zelfs wat afvallen.


Doorbreek je gewoontes

De meeste mensen hebben vaste eetgewoontes, die afhangen van waar ze zijn en wanneer ze ergens zijn. Die gewoontes krijg je er alleen uit door te ontwennen. Dat betekent echt niet dat je alle lekkere dingen uit je leven moet bannen. Het gaat erom dat je leert om heel bewust te kiezen, omdat je iets echt lekker vindt – en niet vanuit een verlangen dat gestild moet worden. Dus: neem jezelf gerust voor om dit weekend tijdens die lange wandeling met een vriendin een lekker stuk appeltaart te nemen.

Voel wat je voelt

Misschien is eten voor jou ook verbonden met hoe je je voelt. Bij je voorpret voor een weekendje weg, hoort dat je snoepjes haalt voor onderweg. En dat gevoel van afwijzing, wanneer je op je werk een vervelend gesprek hebt gehad of je relatie niet lekker loopt, doet je verlangen naar eten. Proeven, kauwen en slikken doen een rotgevoel even naar de achtergrond verdwijnen. Zo leert je brein: ah, een rotgevoel, we kunnen een beloning verwachten!

Er is een relatie tussen negatieve emoties en eetbuien. Dit betekent echter niet dat je er niets aan kunt doen. Er is maar een iemand die de cirkel kan doorbreken en dat ben je zelf. Anderen kunnen je echter wel helpen! Aarzel dan ook niet om hulp te vragen. (Dit mag namelijk) Dit kan een vriendin zijn, een familielid of een buurvrouw. Mochten de eetbuien je echt boven het hoofd groeien of als je de controle over je negatieve gedachten dreigt kwijt te raken, kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: