
Een droeverig gevoel: 6 tips ertegen
“Ik heb zo een droeverig gevoel, waar ik de woorden niet voor weet. Ik kan niet zeggen wat het is of hoe het heet. Het lijkt een beetje op verdriet, maar echt verdriet is het toch niet en soms bederft het toch gewoon de heleboel. Ik denk dat niemand echt begrijpt wat ik bedoel”
Dit is een tekst van kinderen voor kinderen die mij altijd hoop heeft gegeven, want als er iemand is die deze tekst kan schrijven, dan moet er iemand zijn die dat gevoel begrijpt.
Een droeverig gevoel.
Het heeft jaren geduurd voor ik begreep dat droeverig eigenlijk helemaal geen woord is. Ik heb er eigenlijk nog steeds geen passend bestaand woord voor gevonden. Luister hier onder maar naar wat er bedoelt wordt. Begrijp jij het?
Tips tegen droeverigheid
Ondanks dat ik dus geen beter woord heb gevonden heb ik sinds 1985 wel iets meer geleerd wat ik er aan kan doen als ik word overvallen door droeverigheid. Hier zijn 6 dingen die ik doe als ik overvallen woord door een droeverig gevoel.
1 Ga wandelen

Wandelen kan wonderen doen voor ons humeur. Het is een laagdrempelige manier om serotonine aan te maken. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd.
Buiten zijn helpt dan ook nog eens met de aanmaak van vitamine D. Vitamine D wordt door de zon op onze huid aangemaakt en is een vereiste voor serotonine en dopamine.
Buiten zijn en je omringen door groen verlaagt onze hartslag en bloeddruk en de aanmaak van het stresshormoon Cortisol remt.
Misschien kun je ook eens aan bosbaden doen.
2 Stop even
Stop gewoon even met je dagelijks leven. Wees Mindfull en haal adem. Je mag zeker je dagelijks leven best even opzij zetten om wat tijde voor jezelf te nemen.
Misschien kun je even mediteren. Of gewoon simpel weg buiten in de zon gaan staan en die vitamine D tot je nemen.
3 Huil
Huil als het moet totdat je stikt in al je tranen, maar ontwapen je verdriet met dezelfde overgave als waarmee je huilt . Liesbeth list zong het al jaren geleden: huil als het moet.
Je mag huilen. Huilen is goed voor je. Wanneer we ons droeverig voelen en we gaan huilen komen er stoffen wij die een natuurlijk kalmeringsmiddel zijn, bijvoorbeeld Oxytocine (het knuffel hormoon) Hierdoor voelen we ons na een flinke huilbui vaak veel beter.
4 Schrijft het van je af

Schrijven kan je helpen je beter te voelen.
Expressief schrijven helpt je bij het omgaan met ingrijpende ervaringen. Een onderzoek heeft bewezen dat schrijven over deze gebeurtenissen je humeur verbetert en stressniveaus verlaagt. Door het opschrijven wordt het makkelijker om je angstige gevoelens een plekje te geven.
5 Zoeksteun
Je mag om hulp vragen. Misschien is er iemand die je kan helpen waardoor jij je beter voelt. Misschien heb je alleen een luisterend oor nodig.
Of vooral heb jij die knuffel nodig. Die knuffel, die dat knuffel hormoon aanmaakt waardoor jij je beter voelt. Zoek iemand die weet hoe hij naar je kan luisteren of iemand die kan aanvoelen welke vorm van humor jou weer aan het lachen maakt.
Mocht je echt niemand hebben, of je denkt dat jouw droeverigheid veel verder gaat dan ik hier bedoel, zoek dan professionele hulp. Ook daar hoef je je niet voor te schamen. Neem anders eens contact op met je huisarts. Artsen begrijpen vaak meer dan je denkt.
6 Verwen jezelf
Saunaatje, gezicht maskertje, die zak chips (pas wel op voor vreetbuien). Lekker met je benen op de bank en naar een tranen trekker kijken. Doe even wat moet zodat je er daarna waar beter tegen kan. of ga vroeg naar bed. Wedden dat morgen de wereld er anders uitziet?

