vragen die je leven zullen veranderen.
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Doe eens een persoonlijkheidstest.

Laatst op mijn werk moest ik een persoonlijkheidstest doen. Natuurlijk stond ik er sceptisch tegenover. Toch heb ik er al veel van geleerd. Mijn valkuilen, ook de dingen waar ik de laatste tijd overschreef op dit blog kwamen naar voren, maar ook mijn sterke kanten. Deze persoonlijkheidstest heeft voor mij bevestigd dat ik op de goede weg ben, al moet ik ook nog veel leren.

Persoonlijkheid trainen.

Het viel me bij mijn collega’s op dat er een aantal waren die met scepsis reageerde. Waarom zou je het willen weten als je je persoonlijkheid niet kunt veranderen? Je krijgt een label opgeplakt voor wat.  Ik begrijp deze emotie heel goed want het is zoals ik bijvoorbeeld over dyslexie denk.
Het klopt dat een deel van onze persoonlijkheid genetisch bepaald is en dus niet beïnvloedbaar. Je temperament en je emotionele gevoeligheid bijvoorbeeld krijg je door erfelijkheid vaak gewoon mee.
Het andere deel van onze persoonlijkheid ontwikkelen we in interactie met onze omgeving. We doen ervaringen op, trekken conclusies, nemen besluiten over onszelf en de wereld om ons heen, en vormen zo het andere deel van onze persoonlijkheid.Maar zelfs als je uitgaat van de onveranderbaarheid van de persoonlijkheid, is het zinvol om je bewustzijn erop te vergroten. Je kunt dan namelijk nog steeds de vaardigheid om met je persoonlijkheid om te gaan, aanleren. Zo is het voor iemand die introvert is belangrijk om regelmatig alleen op te kunnen laden, voor iemand die impulsief is om reflectietijd te nemen en voor iemand die chaotisch is om structuur aan te brengen.

 Kennis is macht

Persoonlijkheid is een verzameling van patronen — van gedachte, gedrag en gevoel — die maken wie je bent. En wat denk je? Patronen kunnen wijzigen. Het zal veel werk vergen, maar als je echt toegewijd bent aan dit idee, dan is alles mogelijk. Vergeet niet dat je oude persoonlijkheid regelmatig zal opduiken, omdat al onze overtuigingen en manier van denken wordt gevormd door onze levenservaringen. Zo zal ik nee leren zeggen.
Ken jezelf. Als je weet waar je staat weet je ook waar je naar toe kunt gaan. Een persoonlijkheid test kan je hierbij helpen. De snelste auto brengt je namelijk misschien overal heen waar je heen wilt, maar als je niet weet waar je bent en weet waar je naar toe wilt is het lastig er te komen.
Pas wel op dat je niet in hokjes gaat denken en open blijft staan voor verandering. Als uit een test komt dat je een boekennerd bent, hoef je je natuurlijk niet zo te gaan gedragen.
Zelf blijk ik volgens de MBTI een INFP persoonlijkheid te hebben. INFP’s worden ook wel bemiddelaars genoemd. Ik blijk talent te hebben om mijzelf uit te drukken, en onthullen hun schoonheid en hun geheimen middels metaforen en fictieve personages komen.

Dit heeft mij bevestigd dat ik nu met mijn blog echt op de goede weg ben. Je kan nooit genoeg positieve bevestiging hebben. Ook leuk om te weten dat ik het zelfde type ben als Tolkien en Shakespeare.

Alles kan je wijzer maken.

Ik heb altijd gedacht dat ik extravert was, want ik praat redelijk makkelijk met vreemden (1 op 1),  ik ben heel erg open en ook spontaan. Ik kan ook wel eens alle aandacht op mijzelf vestigen. Blijk ik daarmee een verkeerd beeld te hebben gehad van introvert zijn.
Introverten echter worden gewoon leeggezogen door sociale ontmoetingen en krijgen energie van solitaire, vaak creatieve bezigheden. Hun karakter wordt vaak opgevat als verlegenheid, sociale fobie, of zelfs ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Maar introverte blijken best heel sociaal te zijn, alleen zijn ze het liever niet.

De komende weken  zal ik mij dus meer gaan richten op mijn zwakke punten, want kennis is macht en als ik weet hoe ik iets kan veranderen dan kan ik het ook, toch? Ja ik heb dit al bewezen. (lees hier)

Wil jij eens een test doen? Wat denk je ervan?
Je kan hier eens kijken, misschien kan je daarna als gastblogger over jouw test vertellen en wat jij ervan geleerd heb?
Durf je?  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: