Discipline? Vergeet het doe wat jezelf wil.
Blog,  overig,  Persoonlijke ontwikkeling

Discipline? Vergeet het doe wat je wil.

Ik heb geen discipline, tenminste dit vind ik zelf.  Niet zo lang geleden echter op het werk vond een collega mij juist heel erg gedisciplineerd. Nou haar uitleg achteraf snapte ik wel, maar gedisciplineerd ben ik nog steeds niet. Ze geeft aan dat fietsen en schrijven dat ik dagelijks doe een knap staaltje discipline is. Voor mij voelt dit niet aan als discipline. Ik vind beide dingen gewoon leuk. Na lang nadenken kwam ik eigen tot de conclusie dat ik helemaal geen  discipline nodig heb. Dus: Discipline? Vergeet het doe wat je wil.

Maak van je werk je hobby

Als je van je werk je hobby maakt dan hoef je nooit meer te werken. En dit waren precies de dingen waar mijn collega het over had. De dingen die ik leuk vind. Ze vond het goed dat ik fiets naar werk en elke dag stukje plaats op mijn website. Waar zij echter dacht dat dit discipline is gaat dit voor mij vanzelf.  Ik fiets graag en schrijven is niet alleen iets dat ik graag doe maar ook noodzakelijk. Schrijven is voor mij een levensbehoefte. En dit heeft voor mij niets met discipline te maken. Het is eigenlijk zo iets als eten, tandenpoetsen en slapen. (Als is tandenpoets misschien niet het beste voorbeeld. (lees hier)


Motivatie

Veel heeft te maken met motivatie. Als je gemotiveerd bent doe je iets met gemak.  Motivatie is echter moeilijk op te roepen. Het is meestal een spontaan gevoel, waar je ineens met een boel energie aan de slag kunt. Het is vaak maar een tijdelijk gevoel waar je snel de vruchten van moet plukken. Het ebt sneller weg dan je zou wensen. Met motivatie ga je het niet redden, vooral als het gaat om lange termijn projecten, zoals 15kg afvallen, een nieuw bedrijf starten of een scriptie schrijven. Discipline is het antwoord, toch?

Discipline? Vergeet het doe wat jezelf wil.

Niet voor iedereen is discipline  het antwoord. Niet iedereen heeft dezelfde discipline. Ik heb heel weinig discipline.  Opruimen? nee. Werken? veelal motivatie van buiten af zoals geld? Aan de lijn doen? Lukt me ook niet goed.  Schrijven en fietsen gaan echter prima, hoe? Omdat ik het wil doen. Ik vind deze dingen leuk en ze gaan bijna vanzelf.

En de dingen die ik niet wil? Opruimen bijvoorbeeld. Als het kan besteed ik dat uit. Echt? Ja echt en het maakt mij veel rustig om te weten dat ik me niet meer druk hoef te maken over bepaalde dingen. En ja dat betekend dat ik een keertje minder op vakantie kan, maar dat is mijn keus. Ik heb wel meer rust nu discipline niet meer zo belangrijk is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: