Blog,  Emoties,  Persoonlijke ontwikkeling

Denk ik te veel na?

Denk ik te veel na?  Ja, ik (denk het) wel. Denk jij te veel na? Dat je geïnteresseerd bent in dit blog is een teken dat je dit waarschijnlijk doet. Heb je je zelf wel eens de vraag gesteld of je te veel nadenkt? Ja? dan is het waarschijnlijk ook zo. Is het heel erg? Nee, op zich natuurlijk niet, tenzij jij er last van hebt en dan wordt het opeens moeilijk om dit te veranderen. Vaak genoeg zorgt het herkauwen van een gedachte ervoor dat we ons melancholisch voelen. Het leidt tot obsessies, fobieën, depressies. Te veel nadenken is niet alleen vermoeiend, het zorgt ook voor andere ongemakken. Heb je jezelf er weleens van weerhouden iets te doen omdat je er te lang over had nagedacht? Het put de geest volledig uit en kan zelfs hoofdpijn of migraine opwekken. Wat zou je er aan kunnen doen? Hieronder bespreek ik een aantal dingen die kunnen helpen.

Accepteer dat je te veel nadenkt. 

Blijf jij in je hoofd steeds maar met dezelfde dingen bezig? Kom je niet verder doordat je telkens weer dezelfde gedachten hebt? Dat kan een teken zijn dat je het los moet laten en verder moet gaan.Heb je dezelfde situatie al uit duizend verschillende hoeken bekeken? Als je te veel manieren hebt om naar iets te kijken voor je reageert kan dat averechts werken. Heb je het advies van twintig vrienden gevraagd bij het oplossen van een bepaald probleem? Dan is het tijd om je te realiseren dat je jezelf alleen maar gek maakt door zoveel meningen te vragen. Zeggen mensen je vaak dat je niet zoveel over dingen moet nadenken? Plagen mensen je omdat ze vinden dat je te veel piekert, filosofisch bent of altijd maar uit het raam staart? Misschien hebben ze wel een beetje gelijk en nu stop er dus mee. Accepteer het en doe het anders.Schrijf je gedachtes op.

Schrijf je gedachtes in een dagboekje op als je ze gewoon kwijt wil. Maak een todo lijstje, gebruik je agenda voor afspraken of dingen die je wilt doen. Schrijf ze op en vergeet ze daarna tot het moment dat het moet. Vaak zitten we veel in ons hoofd omdat we bang zijn te vergeten.

Los zoveel mogelijk problemen op.

Als jouw probleem is dat je te veel over niets nadenkt, je onnodig zorgen maakt of denkt aan dingen die buiten je macht liggen, dan is er niet veel dat je kunt doen om het probleem op te lossen.
Maar bedenk welke dingen je wel kunt oplossen en maak een actieplan om dat te doen, in plaats van te blijven malen. Stel dingen niet uit maar ga ze doen.

Wees trots op jezelf. 

Denk niet negatief over jezelf. Als je dat doet wordt je alleen maar banger en kom je in een negatieve spiraal terecht. Wen eraan dat dingen niet altijd aflopen zoals jij wilt. Leer om te gaan met teleurstellingen door los te laten. Zeg tegen jezelf: “Het is voorbij en het ging niet zoals ik wilde. Maar ik overleef het wel”. Als je het woord ‘overleef’ gebruikt, klinkt dat als een zaak van leven op dood. Daar kun je dan om lachen omdat het vaak helemaal niet zo ernstig is. Je maakt je vaak veel te veel zorgen om niets. Wees trots dat je kunt nadenken. Je hoeft geen hele nieuwe persoonlijkheid aan te nemen, je moet alleen zorgen dat je het denken beter onder controle kunt houden.

Zorg voor afleiding.

Ga een wandeling maken, ga sporten, ga dansen, wees creatief. Mindfullness kan ook helpen. Doe er eens een cursus in of lees er een boek over.

Stop met dit artikel lezen ga naar buiten, naar vrienden, naar familie, ga iets nuttigs, leuks of actief doen. Ontspan Nu!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: