Blog

De warmte overleven: 12 tips

Kun jij ook zo slecht tegen de warmte? Het weekend wordt het warm. Je denkt aan al die mensen die de hele dag zich beachvolleyballend vermaken op het strand en alleen de gedachte maakt dat je het stik benauwd krijgt? Je weet ook dat het snel genoeg weer koeler word in Nederland dus hou even vol. Hieronder een aantal (bekende) tips om dit warme weekend door te komen.

1. Eet geen ijsjes
Het is lastig om een verfrissend ijsje af te slaan. Ik weet het. Je denkt dat het verkoelt, maar zodra al die calorieën je lijf binnen komen, is het hek van de dam en moet je lichaam keihard aan het werk om ze te verbranden. Dat kost energie en daar krijg je het dan weer warm van. Dus geen ijsjes vandaag. IJsklontjes van water of thee zijn een beter alternatief.

2. Drink thee
Uiteindelijk werkt een kopje thee verkoelender dan een ijskoud drankje. Je gaat er namelijk van zweten en dat brengt je temperatuur omlaag. Maar ja, ik begrijp dat je nu echt niet zit te wachten op een kopje earl grey. Andere goede dorstlessers zijn mineraalwater en appelsap, niet te koud natuurlijk.


3. Eet pittig
In tropische landen eten ze niet voor niets pittig. Van de pittigheid gaat je bloed sneller stromen en daar ga je dan weer extra van zweten. Tegelijkertijd blijft je lichaamstemperatuur hetzelfde. Helemaal top dus. Kom maar op Madame Jeanette.

4. blijf drinken
Drink, drink en drink En vergeet niet dat elk drankje telt, ook koffie of frisdrank. Drink toch vooral veel water. Een fruit water fles kan helpen om meer water te drinken. Ik doe er meestal aardbeien, komkommer of limoen in.

5. Eet licht en gezond
Sowieso is het goed om gezond te eten, maar nu extra belangrijk. Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdraagt. Tevens bevatten ze voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft.

6. Draag luchtige kleding
Fuck de modepolitie. Vandaag kun je niet luchtig genoeg de wereld in stappen. Vermijd synthetische stofjes, want dat plakt en zweet. Katoen en linnen zijn je grote vrienden. En vergeet je hoedje niet!

7. Raak je zweet niet aan.
Zweet is jouw eigen airco. Het koelt af. En laat het vooral zitten, want als je het afveegt verneuk je het hele systeem. Vind je zweten vies? Als je gezond en goed eet en drinkt, stinkt zweet nauwelijks. Enne… Vergeet niet dat iedereen zweet hè.

8. Ga de natuur in
Blijf weg van stoepen, straten, daken en beton. Daar kan een zogenaamd ‘heat island’ op ontstaan. En daar zit je nu echt niet op te wachten. Geloof mij rondom bebouwing ligt het kwik een stuk hoger, dus zoek vandaag maar een schaduwrijk plekje op in een park of bos. Neem een goed boek mee. Gebruik deze tijd als me-time.

9. Wees fit en val iets af.
Misschien een beetje laat, maar mensen die in shape zijn kunnen beter tegen warmte. Als je sport stel je je lichaam bloot aan een hitte-stresstest. Als je dat vaker doet, went je lichaam hieraan en krijgt die je lichaamstemperatuur sneller op peil. Een paar kilo’s afvallen kan ook helpen, al dat vet is een natuurlijk isolatiematriaal.

10. Denk cool
Het hele mind over body-idee werkt! Dus pak een boek over de beklimming van de Mount Everest, een boottocht over de poolkappen en kijk rustig nog een keer Ice Age of March of the Penguins, want je krijg het er écht minder warm van.

11 Siesta
Sta vroeg op. Wanneer je vroeg op staat kun je al zo veel mogelijk werkzaamheden doen tijdens de koelere ochtenduren. Tijdens de ergste warmte midden op de dag ontstaat er zo tijd voor een kleine siësta, waarna in de avonduren weer langer doorgewerkt kan worden.

12. blijf rustig.
Verzet je niet tegen de hitte. Ga stress uit de weg. Vooral geen drama. Een verhitte situatie kun je tijdens een hittegolf niet gebruiken. Ga liggen en wacht tot de temperatuur weer daalt. Dat kan nooit lang duren in Nederland.

Heb je hier iets aan? Mis je tips? Ik zou het leuk vinden als je reageert.

2 reacties

  • Nora de Wijn

    Goede tips Daniëlle. Ja het is voor ons nooit goed he dat weer. Te nat te droog te heet te koud. Waneer we het gewoon accepteren. Zou dat wat helpen. Ik geniet wel van dit weer en zoek leker de schaduw op. We zijn met de camper op stap. Liefs Nora.

  • danielle vink

    Geniet van het weer zodra je kan. Wees voorzichtig met de warmte en ja, voor mij is het iets te warm naar mijn zin maar je kan niet alles hebben. goed excuus om in de schaduw een boek te lezen. 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: